– Mange forstår ikke hvordan en danseforening som vår klarer å gi bort så mange penger, sier Anne Elfrid Nordskag.
Hun er daglig leder for Gammeldansens Venner som nylig skjenket 40.000 kroner til Kirkens Bymisjon og Byåsen Menighet.
Midlene kommer fra overskuddet av dansekvelder som Gammeldansens Venner har to ganger i måneden.
– Forskriftene våre fastslår at et eventuelt overskudd skal gå til gode formål. De siste årene har vi hovedsakelig gitt til Kirkens Bymisjon, sier Nordskag.
Tidligere har flere fått kjenne pengestøtten, deriblant Støtteforeningen for Kreftsyke Barn.
45 år med gavmildhet
Gammeldansens venner ble etablert i 1968 og har gitt bort overskuddet hvert år siden oppstart. I år har de 45-årsjubileum og dette skal feires.
– Vi skal ha weekendtur til Selbu for pensjonistene våre i april, besøke Munkholmen i juni, og ha stordans, forteller Nordskag.
Kirkens Bymisjon har også tidligere mottatt støtte fra Gammeldansens Venner. Likevel er Dag Aakre, daglig leder i Kirkens Bymisjon Trondheim, overrasket over hvilke summer de makter å samle inn.
Mange sitter vanligvis alene. Her får de noen å snakke med
– Det er så fantastisk! Jeg er veldig imponert over at de klarer å gi bort så store gaver. Og at de velger å bruke overskuddet på slike formål. Vi er veldig takknemlige for Gammeldansens Venner sin støtte. Det er kjempemotiverende å motta dette, sier han.
Kirkens Bymisjon fikk i fjor en lignende sum. Givergleden har sitt utspring i tilbudet til de som faller utenfor. De utstøtte og usynlige i samfunnet.
– Vi er veldig glad for jobben Kirkens Bymisjon gjør, spesielt med tanke på Vår Frues Kirke som åpen kirke, sier Nordskag.
Aakre understreker at den åpne kirka er et viktig tilbud for mange mennesker, med vidt forskjellig bakgrunn.
– Vi er en åpen kirke for hele byen, som skal være der for alle. Noen vil se og oppleve rommet, eller ønsker å møte mennesker. Andre vil tenne et lys eller har behov for varme. Vi har mange frivillige som gjør en god jobb og lar oss holde kirka åpen, forteller Aakre.
I vekst
Gammeldansens Venner har nå rundt 70 medlemmer og ser gjerne at flere melder seg på; både unge og gamle. Dansearrangementene er åpne for alle.
– Vi har opplevd en stigning i antallet medlemmer det siste året. Selv om mange blir gamle og må gi opp, kommer det inn mange nye. Også yngre folk. Når de ser at vi støtter og gir penger til gode formål, tror jeg det appellerer til nye medlemmer, mener Nordskag.
Sosiale arenaer
Hun ser at dansetilstellingene gir et sosialt rom for medlemmene, spesielt de eldre.
– De kommer og sier «Anne, du må aldri slutte for da blir det slutt på alt». Mange sitter vanligvis alene. Her får de noen å snakke med. Det er mange som har funnet venner her. Hos oss får de en kjempefin dag for en hundrelapp.Og de får noe å se frem til, mener Nordskag.
Aakre har opplevd selv hvilken påvirkning arrangementene har på folk, spesielt de eldre.
Viktig møteplass
– Jeg blir nok ikke med på dansen. Det overlater jeg til de som faktisk kan kunsten. Men jeg registrerer at deltakerne har det morsomt.De holder seg ungdommelige og spreke. Her får de møte nye og gamle venner. Kjempeviktig for folk i alle aldre å ha slike sosiale arenaer, forteller han.
Lever et stille liv
Til tross for at de har vært aktive i lang tid, er ikke Gammeldansens Venner velkjent i Trondheim. Nordskag er glad for at de får litt oppmerksomhet i media. Aakre sier seg enig i det.
– Det skjer ofte at et slikt flott arbeid lever et stille liv, fordi mange tenker at dette er ikke noe å skrive om. Jeg er glad for å se at de nå får velfortjent oppmerksomhet, sier Aakre.
Ps.
For info om Gammeldansens Venner, kontakt Anne Elfrid Nordskag på 95 93 90 96.
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa