– Vi tror på en lettbent organisasjonsstruktur som er eid av de ansatte med korte beslutningsveier og kortreist kompetanse, sier Roar Paulsen, daglig leder i ViaNova.
Prosjektering og planlegging i bygg- og anleggsbransjen i Trondheim i dag er dominert av aktører med tunge og kronglete organisasjonsstrukturer. Firmaene Aas-Jakobsen, ViaNova og Selberg Arkitekter har imidlertid valgt en ganske annen løsning for sin virksomhet – et nettverkssamarbeid.

Har trua. – Vi tror på en lettbent organisasjonsstruktur som er eid av de ansatte med korte beslutningsveier og kortreist kompetanse, sier, sier fra venstre daglig leder i Selberg Arkitekter og Ola Garli, Roar Paulsen og daglig leder i ViaNova, Knut Selberg.
Kutte daukjøttet
– Man må kutte vekk daukjøttet, legger Knut Selberg, daglig leder i Selberg Arkitekter, kontant til.
Etableringen av et samarbeid der virksomhetene drar veksler på gjensidig kompetanse og tverrfaglighet, har båret frukter. Siden oppstarten har nettverket totalt økt fra cirka 100 ansatte til over 300 per i dag. Trondheims-delen av nettverket har 50 ansatte og en estimert omsetning på omlag 90 millioner i 2013.
Stikkord: Synergi
I den norske bygge- og anleggsbransjen, er denne typen nettverksorganisering et alternativ som gjør selskapene i stand til å konkurrere om alle slags oppdrag
– Synergi er et stikkord. Dynamisk samarbeid et annet. Vi har hatt solid vekst, ordretilgangen er tilfredsstillende og selskapene opplever at de nyter tillitt blant offentlige og private oppdragsgivere, legger Ola Garli, daglig leder i Aas-Jakobsen til.
Vei og infrastruktur
Hovedvirksomheten til Aas-Jakobsen, ViaNova og Selberg Arkitekter er i dag innen prosjektering av vei og infrastruktur på oppdrag fra det offentlige, samt etablering av bo- og næringsareal for private aktører.
Modellen er basert på likeverdig samarbeid mellom selvstendige selskaper som alle er eid av de ansatte. Ingen eierinteresser befinner seg utenfor nettverket.
– Hvordan påvirker det sluttresultatet?
– Det gir medarbeiderne våre en unik nærhet til egen virksomhet, til prosjektene og ikke minst til kundene. Dette gir seg utslag i bedre plankvalitet, rett og slett fordi eierskapet til prosjektet er større, sier Garli.
– De ansatte eier bedriftene. Problemet med eksterne aksjonærer er at de ofte ikke har noe annet eierforhold til bedriften utover overskudd, avkastning og sin egen bunnlinje. Det blir feil, mener Selberg.
– Autonomitet i eierforholdet gjør at de ansatte selv skaper veien framover. Det er en sunn måte å skape vekst på. I tillegg til at det er lite faglig utfordrende, tror jeg det er demotiverende for ansatte når de i liten grad kan påvirke selskapets utvikling, sier Paulsen.
Kollektivtrafikken
De tre mener Trondheim som en by i vekst står overfor mange utfordringer og muligheter i årene som kommer. Selberg tror politikerne noen ganger lar seg forføre av politisk populære og korrekte løsninger framfor mer langsiktige perspektiv.
– Som arkitekt trenger jeg ikke å bli gjenvalgt hvert fjerde år. Vi tenker i langt større perspektiv.
– Som for eksempel?
– Hvordan man har løst utfordringene med Nordre avlastingsvei. Her er det bygd solid infrastruktur med meget lang levetid.
Steile og rigide krav til universell utforming av bygninger, nye boliger med absolutte krav til minimumsareal og generelt stivbeinte lover og reguleringer har de lite til overs for.
Jordene på Brøseth
– De siste årene har det kommet uhyggelig mange føringer på hva og hvordan man får lov til å bygge. Igjen er det snakk om at politikere tar politisk korrekte avgjørelser framfor å høre hva forbrukerne faktisk etterspør og hvilke typer boliger byggenæringen er interessert i å bygge ut fra et kostnadsperspektiv. Selvsagt skal man prosjektere på en fornuftig måte, men må absolutt alt bygges for absolutt alle, spør Paulsen.
Han trekker fram jordene på Brøset som eksempel.
– Intensjonene om å skape en grønn bydel er gode, men er de realistiske? Det er til syvende og sist prismekanismene som teller. Per i dag så er det ikke mange, om noen, utbyggere som hverken tør eller vil sette spaden i jorda der.
Som arkitekt trenger jeg ikke å bli gjenvalgt
– Det er en utfordring å få tak i ingeniører og andre personer med kompetansen vi trenger. Jeg er overbevist om at vår organisasjonsstruktur hvor de ansatte er medeiere med en unik nærhet til egen virksomhet, til prosjektene, og ikke minst til kundene, gir oss et rekrutteringsfortrinn, avslutter Garli.
Det handler ganske enkelt om å kutte vekk daukjøttet.
Knut Selberg
FAKTABOKS
- - Aas Jakobsen er et rådgivende innen firma innen prosjektering, byggeteknikk og samferdselsanlegg med spisskompetanse innen komplekse prosjekter, prosjekteringsledelse og konstruksjonsteknikk.
- - ViaNova tilbyr rådgiving og prosjektering innen samferdsel og kommunalteknikk og arbeider både med store komplekse prosjekter og mindre prosjekter.
- - Selberg Arkitekter arbeider hovedsakelig med plan, arkitektur og landskapsarkitektur.
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa