Bergdal veide 103 kilo da hun oppsøkte Teres Stokkan i januar i år. Hun foretok en gastric sleeve – en operasjon som forminsker magesekken. Nå veier hun 66 kilo og ser lyst på livet.
Operert for datteren
– Vekta eskalerte da jeg plutselig fant ut at jeg var gravid i syvende måned. Da jeg fikk barnet gikk jeg inn i en depresjon, jeg ble alenemor. Grandiosa og godteri ble selskapet mitt, min glede, sier hun.
Les også:
– Føler at alle glaner på meg fordi jeg er stor
Vi bidra til at folk unngår fedmeoperasjoner
Anniken forteller at hun ikke hadde ork og energi til å leke med datteren si.
– Jeg satt bare i sofaen og spiste godteri. Nå er jeg ute med henne nesten hver dag. Jeg tok fedmeoperasjonen for datteren mi.
Hun var også i faresonen til å få tilleggssykdommer som følge av fedmen.
– Det rakk jeg heldigvis ikke å få. Derfor valgte jeg også å ta operasjonen tidlig. Jeg kjenner meg selv. Vekta hadde bare økt ytterligere.
Skamfull
Anniken er fra Kyrksæterøra og merker en forskjell på hvordan folk ser på henne nå som hun er tynnere.
– Jeg ble mobbet som liten. De sa jeg var stygg og feit. Guttene i bygda som tidligere har ignorert meg, hilser på meg. Men jeg tenker at hvis de ikke likte meg da jeg var tykk, trenger de ikke gjøre det nå heller.
Hun snakker også om andre forskjeller.
– Jeg skjemtes da jeg handlet på butikken før. Jeg tenkte at folk så ned på meg fordi jeg var tykk og i tillegg handlet alt det usunne jeg alltid gjorde. Jeg så ned i handlekurven og tenkte: Hva tenker de om meg? Jeg la ofte oppi noe sunt så det ikke skulle se helt forferdelig ut.
Hun var også skamfull over å spise godteri foran andre.
– Det var ekkelt. Jeg gjemte meg – og gjemte godteriet da pappa var på besøk. Jeg orket ikke diskusjonen. Jeg opplevde det som skamfullt.
Hvis de ikke likte meg da jeg var tykk, trenger de ikke gjøre det nå heller
Anniken har prøvd mye for å gå ned i vekt før hun bestemte seg for operasjon, sier hun.
– Jeg har trent annenhverdag i flere perioder, og gått på mange dietter. Ingenting har funket for meg. Slanketabletter har jeg også forsøkt. Så operasjonen var siste utvei for meg.
For å få en slankeoperasjon må pasienten egentlig legge om livsstilen sin i forkant. Men det klarte ikke Anniken.
– Jeg fortsatte med mitt usunne kosthold – det var mye Grandiosa, fastfood og osteloff.
– Slipper dårlig samvittighet
Hun klarte det ikke før to måneder etter operasjonen.
– Først da begynte jeg å ikke få lyst på usunn mat lengre. Det var ikke godt. Siden har jeg holdt meg til et sunt kosthold. Jeg trener også annenhver dag med treningsprogram fra personlig trener.
Anniken trodde aldri at hun skulle klare å gå ned i vekt.
– Operasjonen reddet meg. Jeg har fått igjen matgleden. Og jeg slipper å ha dårlig samvittighet når jeg spiser. For det jeg spiser er sunt.
Hun har ennå ikke forstått at hun har gått mye ned i vekt.
– Jeg har dårligere selvtillit nå enn før operasjonen. Selv om jeg var tykk, var alt stramt. For huden henger på meg. Hodet henger ikke helt med på kroppsendringene. Når jeg ser meg i speilet, ser jeg fortsatt den samme gamle, tykke Anniken.
Vennene hennes har forsøkt å få henne til å innse at hun har blitt tynnere.
– En av mine venninner er like tynn som meg, og jeg har alltid sett på hun som veldig slank. De fikk meg til å ta et bilde med henne så jeg skulle se at jeg ikke er større enn henne. Det var først da jeg virkelig så endringen. Men jeg klarer ikke å skjønne det. Hodet mitt må rekke å komme etter.
– Ikke for skjønnheten
Fedmeoperasjonen ved klinikk Stokkan kostet 118 000 kroner. Anniken tok opp lån for å få råd.
– Jeg tok ikke operasjonen for skjønnhetens skyld, men for helsa. Jeg ser på det som en investering.
Da hun oppsøkte fastlegen med vektproblemet, fikk hun beskjed om å gå hjem og legge om kostholdet, spise mindre og begynne å trene.
– Så enkelt er det ikke. Ingen vet hvordan det er å være tykk før de har vært det selv. Mange leger skjønner ikke hvor vanskelig det er. Det er ikke bare å endre kostholdet og trene.
Ikke klart det uten operasjon
– Hadde du klarte å gå ned i vekt uten operasjonen?
– Jeg har tenkt mye på det. Jeg trente annenhver dag i tre måneder, og gikk ikke ned i vekt. Jeg hadde ikke klarte å gå ned i vekt og legge om livsstilen min uten denne operasjonen. For meg var dette løsningen. Men operasjon er ikke løsningen for alle.
Anniken tør ikke tenke på hvordan det hadde vært for henne og dattera si om hun ikke hadde foretatt en fedmeoperasjon.
– Jeg jobber mer etter operasjonen, har nå to jobber – som lærervikar og butikkansatt på Nille. Dagene har flydd etter inngrepet. Jeg har nesten ikke rukket og tenkt over at jeg er fedmeoperert.
I etterkant av operasjonen har hun blitt tett fulgt opp av legen ved Teres Stokkan, forteller hun.
Dårlige matrutiner
En av grunnene til at hun ble overvektig tror hun er fordi hun er vokst opp med dårlige matrutiner.
– Jeg vokste opp med pappaen min. Vi hadde aldri god råd. Jeg fikk aldri godteri . Vi spiste heller ikke middag hver dag. Da jeg kom i ungdomstida og tjente mine penger kunne jeg plutselig kjøpe den maten jeg ville ha.
– Har du kjent på tabu rundt fedmekirurgi?
– Jeg bor i en liten bygd, og alle der vet at jeg er fedmeoperert. Ingen har sagt noe negativt til meg så langt. Jeg så for meg «Herregud, hun er så tykk at hun må bli operert». Men jeg har aldri lagt skjul på operasjonen min, jeg har aldri vært redd for å si det.
Body Mass Index (BMI)
- BMI er en formel som utifra et forhold mellom menneskets høyde og vekt kan fortelle noe om personen befinner seg i kategorien undervektig, normalvektig eller overvektig
- BMI regnes ut ved at man deler en persons kroppsvekt på personens høyde i meter opphøyd i annen.Sluttsummen man da får er personens BMI-verdi.
- BMI-verdi under 18,5 vil tilsi at man havner i kategorien undervektig. Da har man lav risiko for diabetes, men økt risiko for andre helseproblemer
- BMI-verdi fra 18,5 – 24,9 tilsier normalvektig. Lav sykdomsrisiko.
- BMI-verdi fra 25-29,9 tilsier overvektig og er forstadium til fedme. Økt sykdomsrisiko for diabetes.
- BMI-verdi på over 30 tilsier at man er sykelig overvektig. Økt sykdomsrisiko for diabetes, økt dødelighet, høy risiko for flere helseproblemer
- (Kilde: Folkehelseinstituttet)
Kriterier for å få fedmeoperasjon i det offentlige
- Du har en BMI på 40 eller mer
- Du har en BMI på 35 eller mer, kombinert med ett eller flere fedmerelaterte helseproblemer (diabetes type-2, hjerteproblemer, leddproblemer, søvnproblemer, med mer).
- Du har tidligere forsøkt å gå ned i vekt med medisinsk oppfølgning, ved hjelp av kostholdsendringer, mosjon og legemidler, men har ikke klart å oppnå et varig vekttap.
Når jeg ser meg i speilet ser jeg fortsatt den samme gamle, tykke Anniken
– Større respekt som tynn
– Mange fedmeopererte opplever å få mer respekt som tynne enn tykke, ifølge prosjektleder for fedmekirurgi ved Teres Stokkan, Trude Langeng.
Teres Stokkan opererer overvektige med en BMI under 40, og har så langt kun utført fedmeoperasjonen gastric sleeve – den forminsker magesekken.
De fleste fedmepasientene sliter også med å forstå kroppsendringene sine i etterkant av operasjonen.
– Hodet rekker ikke å henge med. De går ofte hurtig ned i vekt, og mange sier at de ikke kjenner igjen kroppen sin når de ser seg selv i speilet. Dette blir fulgt opp av psykolog på gruppemøter etter operasjonen, sier Langeng.
Ikke samme krav
I motsetning til det offentlige, stiller ikke Teres Stokkan de samme krav om vektreduksjon i forkant av operasjonen – fordi de fleste som opereres ved klinikken har en BMI under 40.
– Alle skal gjennom en pulverdiett i forkant for å minske fettet rundt leveren. Under informasjonsmøte i forkant av operasjonen stiller vi krav om å slutte og røyke, spise fem måltider daglig og at de må være i fysisk aktivitet. Vi opererer ingen som røyker. Og mislykkes de med å legge om livsstilen i forkant vil de mest sannsynlig streve med endringen etter operasjonen, sier Trude Langeng (bildet).
– Hodet rekker ikke å henge med. De går ofte hurtig ned i vekt, og mange sier at de ikke kjenner igjen kroppen sin når de ser seg selv i speilet.
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa