– Når man kjøper leilighet i en av byens høystatusområder, regner man med at alt er i orden. Hvem kan ane at man skal bli utsatt for noe slikt?
Roald Iversen var i god tro da han i 2012 kjøpte leilighet på Nedre Elvehavn til 3,6 mill. Her ville han bo når eneboligen på Ranheim etterhvert ble for stor for ham alene.
Les også: Leilighet på Nedre Elvehavn full av støy
Les også: Treningsenter bråker for mye
– Påberegne støy
Han tok kontakt med eieren Sirkeltomten II/DnB Næringseiendom, og med Portalen Beboerforening kort tid etter leilighetskjøpet. Fra huseieren fikk han beskjed om at han måtte påberegne noe støy. Han opplevde heller ikke å bli tatt på alvor av styret i Portalen Beboerforening.
– Jeg er også advart mot å gå ut i media med tanke på at det kunne svekke markedsverdien, sier Iversen.
Vil opptre ærlig
– Men vi kan jo ikke selge leilighetene våre uten å opplyse om at det er støyproblemer her. Det har i alle fall ikke jeg samvittighet til. Ikke er det lov heller, legger han til.
Det blir på en måte mannen i gatas kamp
Han engasjerte Reinertsen for å få målt støynivået i leiligheten. De konkluderte med at det ikke tifredsstilte regelverket. Etterhvert tok DnB tak i saken. De engasjerte Rambøl for å måle støy, og i etterkant ble det igangsatt utbedringer som skulle eliminere støyen.
– Steng umiddelbart
– Men det har gått fra vondt til verre. Støyproblematikken har økt, sier Iversen.
Byavisa har vært i kontakt med leietakere i næringsdelen. Også de fortviler over at støyen er blitt forverret.
Flere beboere har siden Byavisa skrev om saken i mars kommet på banen. Sist uke ba de om at styret i Portalen beboerforening tok ytterligere grep i saken. Nå har styreleder Jarle Lysklett henvendt seg til DnB med et krav om at senteret stenges umiddelbart inntil dokumentasjon på at forskrifter er oppfylt.
Sjenerende
De viser til at støyplagene med dunk, vibrering og musikk har økt og at støyen er så sjenerende at det går på helsa løs. Beboerforeningen engasjerer også advokat for å bistå dem i saken.
– Det ba jeg dem om å gjøre på vegne av oss beboere for flere måneder siden, sier Iversen.
Han er glad for at styret nå konkluderer med at senteret må stenges, men han synes det har tatt altfor lang tid. Han mener at både styret i beboerforeningen og DnB burde reagert raskere.
– Disse månedene har ikke vært trivelige. Det har vært tøft å fronte denne saken. Det blir på en måte mannen i gatas kamp mot de dresskledde herrene i de store konsernene, sier Iversen.
Han har hele tiden vist til at lokalene som er leid ut til SiT, ikke er bygd for det.
Skulle være butikker
– Her skulle det egentlig være butikker. De ble stående tomme, og like før Nedre Elvehavn solgte til DnB Næringseiendom, ble lokalene leid ut til SiT treningssenter, sier Iversen.
Prisen DnB betalte var 435 millioner kroner, og er betegnet som en av de mest kostbare eiendsomstransaksjonene i Trondheim i 2011.
– Tatt lang tid
Både eiendomsjef Terje Hjertås i DnB Næringseiendom og styreleder Jarle Lysklett uttalte i Byavisa at de følte seg trygge på at støyproblemene ville bli eliminert etter utbedringene som ble gjort rundt påsketider.
– Styret har vært engasjert i saken siden november 2012. Allerede 6. november sendte vi en henvendelse til DnB Næringseiendom med krav om strakstiltak for å dempe støyen. Deretter har vi jevnlig presset på, noe som er dokumentert. Beklageligvis har det tatt tid for å få eliminert støyen, sier styreleder i Portalen beboerforening, Jarle Lysklett.
– Skuffende
– Hva tenker du om at det ikke er blitt bedre?
– Det var selvsagt skuffende at ekspertanbefalingen fra Rambøl ikke ga forventet resultat. Nye målinger viser bedring, men fortsatt er lyd fra frivektstrening over grenseverdiene. Dette er ikke godt nok, sier Lysklett.
Han er ikke redd for at markedsverdien på de 38 boligene i Portalen mister markedsverdi som følge av medieomtale.
– Jeg og styret er sikker på at DnB vil få bukt med støyplagene, sier Lysklett.
– Jobber på høytrykk
Ifølge eiendomssjef Terje Hjertås i DnB Næringseiendom jobber de nå på høytrykk med både konsulenter og fagfolk for å få bukt med støyproblemene.
– Ifølge beboere og andre leietakere i næringsdelen er imidlertid støyen blitt verre. Hva er din kommentar til det?
– Beklageligvis brakte ikke gjennomførte byggetiltak oss helt i mål når det gjelder støy. Nye støymålinger foretatt etter de gjennomførte byggearbeidene viser imidlertid betydelig nedgang, og marginalt over veiledningen i Norsk Standard. Vi har foretatt ytterligere målinger forrige uke for å kartlegge hvilke nye tiltak vi skal iverksette. Resultatene av disse vil foreligge i løpet av denne uken.
– Styret i Portalen Beboerforening krever nå at treningssenteret stenges umiddelbart. Vil dere etterkomme det kravet?
– Basert på at de nye målingene viser betydelige forbedringer, og det vurderes å iverksette ytterligere tiltak når resultatene av nye målinger foreligger er dette ikke vurdert. Treningsapparatene som sterkest bidrar til støy er imidlertid ikke i bruk pt.
– Dere søkte kommunen om å leie ut til treningssenter i 2011. Hvilken dokumentasjon på at lokalet var egnet til treningssenter lå til grunn for søknaden? Hvem har godkjent lokalene for treningssenter?
– Det ble gitt igansettelsestillatelse 11.4.2011, og ferdigattest 15.6.2012.
– Hva vil det koste dere å stenge senteret?
– Dette har vi ikke vurdert.
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa
– Vi tar støyproblemer på alvor
– Spørsmålet vi stiller oss er hvordan et lokale som er godkjent for treningssenter, likevel medfører støy.
Bygningssjef Steinulf Hoel i Trondheim kommune, har nå saken om støyproblemene på Nedre Elvehavn på sitt bord.
Etter å ha bedt Sirkeltomten II og DnB Næringseiendom om en redegjørelse for støyproblemene og for eventuelle tiltak, har de svart at de iverkesatte tiltakene har medført en vesentlig og merkbar reduksjon i støy. De viser også til at det på visse områder fortsatt er støy over grenseverdier, og at det arbeides aktivt for å redusere støyen ytterligere.
– Vi får inn mange henvendelser angående mulige ulovlige forhold knyttet til bolig, også når det gjelder støy. Vi tar alle på alvor, men prioriterer de av betydning for helse, miljø og sikkerhet. I denne saken lå det allerede en støymåling til grunn som konkluderer med at kravene til regelverket ikke er tilfredsstilt, sier Hoel.
Hvis kommunen finner ut at bruken av lokalene til treningsstudioet ved Portalen ikke er lovlig etter hvilke krav som stilles, kan kommunen i ytterste konsekvens kreve at senteret opphører.
Trondheim kommune innvilget 11. april 2011 igangsettelse av innredning og forberedende arbeider for tekniske installasjoner for SiTs treningslokaler.
– Ansvaret for at forskriftene blir fulgt og dokumentasjon av dette ligger på eier og de ansvarlige aktører i saken, understreker Hoel.
Selv om byggesøknaden er godkjent av kommunen, viser Hoel blant annet til at konsulentgruppen Cowi hadde ansvar for prosjektering av lyd- og vibrasjonsforhold i forhold til etablering av treningssenteret.
Ifølge ingeniør Kjell Nordmark i Cowi har ikke de noe ansvar for å følge med at deres anbefalinger er blitt fulgt.
– Vi har planlagt det slik at det skulle bli bra, understreker Kjell Nordmark.
Ukjent med stengekrav
Leder i idrett ved SiT, Katarina Sederholm Hoff sier til Byavisa at de ikke er er kjent med -kravet fra Portalen Beboerforening om å stenge treningssenteret.
– Derfor har vi heller ikke vurdert hvilke konsekvenser dette vil få, sier Hoff.
Konsekvensene av støyproblematikken for senteret har vært at de må stenge i to uker.
– Vi har også vært nødt til å midlertidig stoppe en del av primæraktiviteten i senteret for å skåne beboerne og andre leietakere, sier Hoff.
Alt skulle være ok
– Da dere flyttet inn ved Portalen, hvilken dokumentasjon fikk dere da på at dette var egnet til treningssenter?
– Vi har skrevet under en leiekontrakt hvor det er beskrevet hvilken virksomhet lokalene leies ut til. Det er også levert detaljerte tegninger som beskriver både type aktivitet samt plasseringene av apparatene som det er planlagt å ha i lokalene.
– Hvilke økonomiske konsekvenser vil det få å stenge treningssenteret?
– Vi har god dialog med huseier og er med på å prøve ulike tiltak for å redusere ulempene for beboerne og andre leietakerne. Vi ønsker å fokusere på å finne en løsning i saken, sier Hoff.