Nå jobbes det hardt for å få oversikt over de vitenskapelige instrumentene og etterlatenskapene som på mange måter har lagt grunnlaget for NTNU slik vi kjenner det i dag.

Vitenskapshistorie ved NTNU. Merete Moe Henriksen, prosjektleder for Universitetshistorisk samling og
– Man får litt bakoversveis når man tar fatt på oppgaven. Det er utrolig mye spennende vitenskapshistorie som skjuler seg på NTNU. Det aller meste finner man selvsagt på Gløshaugen, men også Dragvoll og andre campuser skjuler godbiter som fortjener å komme fram i lyset, forklarer Merete Moe Henriksen, prosjektleder for Universitetshistorisk samling.
Mye har blitt kassert
Hovedmålet med prosjektet er å sikre tusenvis av historiske gjenstander knyttet til forskning og undervisning ved NTNU, og få registrert disse i en sentral database. Arbeidet tok til høsten 2013 og vil fortsette utover i 2014.
Prosjektet har bakgrunn i de mange flyttingene med påfølgende ryddeprosesser ved NTNU gjennom årene, som har ført til at mange gjenstander av historisk verdi har havnet på dynga.
Ved å skaffe en bedre oversikt over hva som finnes, samt gjøre denne kunnskapen lett tilgjengelig, håper hun å forhindre at videre kassering skjer.
Ligget brakk
– Arbeidet bygger på tidligere registreringsarbeid og kartlegging som ble påbegynt i allerede i 2005, men som har ligget brakk i noen år, forklarer Moe Henriksen som påpeker at gjenstandene er viktige kilder i NTNUs forskning- og undervisningshistorie og har et veldig stort potensiale i formidlingssammenheng.
– I dette prosjektet legger vi derfor vekt på å få dokumentert brukskonteksten til gjenstandene. Hva ble de brukt til? Hvem brukte dem og når?
Kastet Diana i søpla
Hun trekker frem skjebnen til Norges første analoge datamaskin som et skrekkeksempel. Den ble bygd ved NTH under ledelse av Jens Glad Balchen i 1954. Datamaskinen var en såkalt differensiell analysator – derav navnet Diana – og konstruksjonen regnes svært ofte som startskuddet for NTNUs egen tungregnehistorie. På begynnelsen av 90-tallet ble det tekniske klenodiet kastet i forbindelse med en ryddeaksjon.
– Det er bare trist. Ofte er det slik at vi ikke skjønner verdien av noe før det er borte. Dessverre har mye som vi egentlig burde ha bevart, forsvunnet gjennom årene. Da visker vi på en måte ut historien vår, sier Moe Henriksen.
Plassmangel
Det er ofte i tiden etter utstyret har gjort sin nytte, men før det oppfattes som bevaringsverdig , at utstyret forsvinner. Ofte i forbindelse med flytting, rydding og på grunn av generell plassmangel.
I en vindusløs kjeller under Institutt for elektronikk og telekommunikasjon på Gløshaugen, viser senioringeniør Terje Mathiesen noen av gjenstandene som instituttet har tatt vare på og som skal registreres for ettertiden.
– Heisann. Her har vi en etterklangsmåler som ble laget i 1932 av elektroingeniørstudenten Vebjørn Tandberg da det het Norges Tekniske Høyskole. Han grunnla noen år senere Tandberg Radiofabrikk. Etter krigen og langt inn på 70-tallet så var en radio fra Tandberg et særdeles vanlig innslag i stua, forteller Mathiesen.
Etterklangstid
Apparaturet i den fillete brune kofferten ligner svært lite på «state of the art» instrumentene som befinner seg noen etasjer over i instituttets toppmoderne laboratorier.
– Etterklangstid er et begrep fra akustikken. Den er et mål på hvor lang tid det tar for lyd i et rom å svekkes. Dette er skikkelig håndverk. Og her er det jammen meg bruksanvisninger for maskinen også.
I folden på kofferten ligger en mappe med gulnede A4-ark. Teksten er ujevn og skrevet på en skikkelig gammeldags skrivemaskin. Grafer, sirlig tegnet på millimeterpapir, ligger bakerst.
– Interessant.
– Virker den?
–Jeg tror vi kunne fått den til å fungere, smiler han.
– Hva skal bevares?
– I utgangspunktet kan alle objekter ha en historisk verdi, avhengig av hvilken sammenheng de ble brukt. Det kan være instrumenter, laboratorieutstyr, skriftlig dokumentasjon som protokoller og kartotek, fotografier, emballasje og kontorutstyr, sier Moe Henriksen.
Man får litt bakoversveis.
Merete Moe Henriksen
Tenke mer systematisk
– Men er det ikke vanskelig å avgjøre hva som bør registreres og taes vare på og hva man trygt kan hive?
– Det er en vrien problemstilling. Mye av den tekniske vitenskapshistorien som faktisk er blitt bevart ved NTNU, skyldes enkeltpersoner og ildsjeler rundt om på instituttene. Men etter hvert som disse forsvinner ut av universitetssystemet, må vi tenke mer systematisk, sier Moe Henriksen.
Hun vektlegger en rekke kriterier for hva som bør bevares.
– Har instrumentet blitt utviklet lokalt ved NTNU og har det blitt anvendt for å frambringe viktige vitenskapelige resultater? Er det objekter brukt av ledende forskere innen sitt fagfelt ved universitetet? Knytter det seg en spesifikk til utstyret? Det er ingen enkel oppgave, fastslår hun.
Å skape forståelse
Mathiesen mener i tillegg at instrumenter og utstyr fra NTNUs fortid kan være med på gi nye studenter et tettere forhold til faget de studerer og skape større forståelse for vitenskapelige problemstillinger.
– Instrumentene er ikke bare vitenskapshistorisk bevaringsverdige – mange kan også ha en pedagogisk funksjon?
– Akkurat. Oppgavene og funksjonene til majoriteten av instrumentene og apparatene her i kjelleren kan vi i dag utføre med et tastetrykk på en PC. Men Tandbergs etterklangsmåler, for å ta kun ett eksempel, kan være med å illustrere metodeutviklingen innen faget, avslutter han.
Hva ble de brukt til? Hvem brukte dem og når?
Merete Moe Henriksen

Historie. Bildene viser noen høyttalerelementer som er lagd ved NTNU (den gang NTH). Elementene er antakelig lagd i tidsrommet 1920-1940. Dette er for øvrig sannsynligvis høyttalerelementer som Vebjørn Tandberg (Tandberg Radiofabrikk) hadde kontakt med da han var student ved NTH. (Foto: Ntnu Vitenskapsmuseet=

Historie. Bildene viser noen høyttalerelementer som er lagd ved NTNU (den gang NTH). Elementene er antakelig lagd i tidsrommet 1920-1940. Dette er for øvrig sannsynligvis høyttalerelementer som Vebjørn Tandberg (Tandberg Radiofabrikk) hadde kontakt med da han var student ved NTH. (Foto: Ntnu Vitenskapsmuseet=

Historie. Bildene viser noen høyttalerelementer som er lagd ved NTNU (den gang NTH). Elementene er antakelig lagd i tidsrommet 1920-1940. Dette er for øvrig sannsynligvis høyttalerelementer som Vebjørn Tandberg (Tandberg Radiofabrikk) hadde kontakt med da han var student ved NTH. (Foto: Ntnu Vitenskapsmuseet=
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa