Linda Jensen i organisasjonen Livet Etter Volden (LEV) gleder seg til valgdagen 9. september. Da skal hun både stemme og starte arbeidet med å få temaet vold i nære relasjoner mer på dagsorden til politikerne. På valgdagen er LEV en av appelantene ved Kirkens Bymisjons valgvake i Vår Frue kirke. Det blir deres første offisielle opptreden.
Fraværende i valgkampen
Jensen synes temaet vold i nære relasjoner har vært temmelig fraværende i valgkampen, og mener temaet må bli løftet opp på et politisk nivå.
Årsaken til at temaet er fraværende, tror hun er at temaet er ekstremt tabubelagt, og at mange føler skam forbundet med å leve eller ha levd i et parforhold fylt av vold.
– Mange er berørt. Nærmere 100.000 mennesker i Norge utsettes for dette. Om lag 8000 av disse oppsøker årlig krisesenter og nærmere 30 prosent av drap utføres av tidligere partnere, peker Jensen på.
LEV har eksistert i et år, og fungerer som en møteplass for folk som har opplevd vold i nære relasjoner. Den er den eneste i sitt slag i Norge. Nå mener de at det er på tide å gjøre seg mer kjent. Selv om kvinnene som oppsøker LEV ifølge Jensen er sterke kvinner som absolutt bruker stemmeretten sin, synes hun det er flott å være med på et arrangement som er med på å bevisstgjøre at folk bør stemme.
– Disse kvinnene vil gjerne ut på barrikadene og snakke om saken, blant annet om at de synes straffeutmålingen i slike saker er en vits, sier Jensen.
LEV ønsker å følge tett opp om politikerene etterlever det som sies i Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2014-2017.
– Ønsker du kontakt med oss, gå inn på vår Facebookside Livet Etter Volden, sier Jensen.
Rammes hardest
Kirkens Bymisjon er daglig i kontakt med mange mennesker og grupperinger som ikke benytter seg av stemmeretten sin. Fremmedgjøring, rus og psykisk helse er noen av grunnene til å mange ikke stemmer på valgdagen. De ser at det ofte er slik at de som ikke stemmer, er de som rammes hardest av skjevheter og mangler i samfunnet.
Bymisjonen ønsker å bevege dette. Derfor arrangerer de valgvake i Vår Frue kirke på valgdagen 9. september. I bakhodet har de også en valgdeltakelse på under 77 prosent ved siste stortingsvalg.
Til vaken kommer byens stortingskandidater, «de råeste musikalske dronningene i Norge» Queendom, minoritetsorganisasjoner, prester fra den protestantiske og katolske kirke, samt at muslimene er representert ved en imam. De skal ha en fler-religiøs samtale om tro, kvinner og nestekjærlighet. I tillegg blir det en smak av søtsaker fra hele verden – og valgsending på storskjerm.
Foruten LEV vil Rusmisbrukernes interesseorganisasjon og Opplevelsesstasjonen holde appell.
– De som i dag faller utenfor samfunnet, har et sterkt engasjement. Kirkens bymisjon ønsker at de skal oppleve sin stemmes betydning som enda sterkere. Med valgvaken ønsker vi å bevisstgjøre folk på at det har en betydning hvem som styrer landet. Derfor er hver enkelt sin stemme så viktig, sier Eva Fridstrøm ved Batteriet.
Feirer byråkratiet
Batteriet tilbyr blant annet hjelp hvis folk ønsker å starte en organisasjon.
Hun opplever at mange av de som hun er i kontakt med, har en følelse av at deres stemme ikke betyr noe, og håper at valgvaken vil være med på å endre dette.
– Dessuten ønsker vi med denne valgvaken å feire demokratiet, sier Fridstrøm.
– Opplever du at byens politikere lytter til de som faller utenfor?
– De er veldig til stede og lett å komme i kontakt med. De er lydhøre til mannen i gata og terskelen inn til rådhuset er lav, mener Fridstrøm.
Hvilket parti de mener tar best vare på interessene til de som faller utenfor i dag, har de helt klart, men ønsker ikke å si noe om. Mandag 9. september svarer de ved å slippe sin stemmeseddel ned i urnen. Arrangementet starter kl 18.00, er gratis og åpent for alle.
De skal oppleve sin stemmes betydning som enda sterkere
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa