Mange som har vandret forbi Schreinergården i Olav Tryggvasons gate 30 etter sommeren har sikkert lurt på hva som skjer i de tilsynelatende tomme næringslokalene. Faktum er at det er stor aktivitet innenfor dørene.
Kafe og kontorer
– Det skjer mye spennende innovasjon og gründervirksomhet i Trondheim, spesielt med utspring fra NTNU. En arena hvor de har muligheten til å jobbe sammen og spille hverandre gode har derimot vært mangelvare, forklarer Jaya Thomlison som er en av hodene bak Digs som arbeidsfelleskapet heter.
Når Digs åpner dørene for fullt i januar med kafe, kontorer, foredragssaler, møterom, solid serverrom og eget verksted i tre etasjer, vil de huse arbeidsplassen til over 60 personer. Fellesnevneren er at oppstartsbedrifter og frilansere i skjæringsfeltet design, business og teknologi skal trekke veksler på hverandres kompetanse under samme tak. Målet er å styrke entreprenørskap og innovasjon i Trondheim.
Felles areal
– Det handler om å etablere et samarbeidsmijø mellom uavhengige aktører i et felles fysisk areal. Samarbeid og nettverksbygging er andre sentrale stikkord, legger hun til.
Begrepet coworking space er ikke noe nytt fenomen. I USA er denne måten å organisere arbeidshverdagen for små bedrifter og foretak i startfasen slett ikke uvanlig. I Norge generelt og Trondheim spesielt, er imidlertid slike løsninger fremdeles relativt eksotiske.
Ensom affære
– Entreprenørskap og det å etablere en gründerbedrift kan være en temmelig ensom affære. Hvor skal man hente inspirasjon fra? Hvor får man tilbakemeldinger på det arbeidet som man legger ned? Hvem går man til hvis man står fast? Da er det godt å ha personer rundt deg som er i samme situasjon og som kan komme med innspill og ideer, fastslår Thomlison som også legger vekt på at Digs kan være med på å beholde de gode hodene i Trondheim.
– Forhindre «Brain drain» for å bruke et slikt uttrykk?
– Akkurat. Hvis vi ikke legger til rette for at de gode ideene får blomstre her, er det lett de forsvinner ut av byen.
I ukjent farvann
Digs får i dag økonomisk støtte og oppbakking av NTNU, Innovasjon Norge og Trondheim kommune. Brorparten av inntektene kommer imidlertid fra aktørene som leier kontorplass.
– Det er ikke noe profittaspekt ved dette. Leien som Digs tar er meget beskjeden i forhold til de fasilitetene som er tilgjengelig for de som leier kontorplass. Alle involverte har tilgang til konferansearealer, møterom og kafe. Noe som er et særdeles stort pluss i møte med potensielle investorer, samarbeidspartnere eller kunder. Alt dette hadde vært økonomisk umulig for en oppstartsbedrift å gjøre alene, sier Thomlison.
– Hvordan har pågangen for å få plass her vært så langt?
–God. Folk liker konseptet selv om denne måten å organisere arbeidshverdagen på er uvant for de aller fleste. Vi beveger oss i ukjent farvann, men jeg er overbevist om at Digs er liv laga.
For en bedrift oppstartfasen er denne måten å jobbe på helt perfekt
Inspirerende arbeidsmiljø
– For en bedrift oppstartfasen er denne måten å jobbe på helt perfekt, forklarer Odd Joachim Aschim og Tarique Mahmud fra Oddworks som er en av grunderbedriftene som allerede har funnet seg til rette hos Digs. Selskapet som ble etablert i 2011, driver i dag med softwareutvikling og konsulentvirksomhet i tillegg til å levere IT-tjenester til både inn- og utland.
– Her jobber du under samme tak med personer fra andre småbedrifter som på mange måter er i samme situasjon som deg selv. Og det er utrolig motiverende, sier Mahmud.
– Jeg gleder meg virkelig til lokalene står helt ferdige. Jeg tror det blir et skikkelig fruktbart og inspirerende arbeidsmiljø, avslutter Aschim.
Folk liker konseptet selv om denne måten å organisere arbeidshverdagen på er uvant. Jaya Thomlison
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa