Ifølge Ottervik var det en sterk historie. Hvilket inntrykk gjør det spesialskrevete eventyret på deg?
Eventyret kan betegnes som en moderne variant av «Piken med svovelstikkene». Jeg lar meg alltid berøre av beskrivelser om barn som ikke har det bra – både fortellinger/historier eller beskrivelser fra virkeligheten.
Hva er bakgrunnen for årets fosterhjemskampanje?
Bakgrunnen for at vi jevnlig har slike kampanjer er først og fremst at rekruttering av fosterhjem er et kontinuerlig arbeid for oss. Det er viktig med en slik stor kampanje årlig hvor vi satser ekstra for å synliggjøre budskapet om dette parallelt både lokalt, regionalt og nasjonalt.
I fjor hadde dere Dukkekampanjen med dukker utplassert på bussholdeplasser og lignende. Hvilken respons fikk dere på den?
Vi fikk svært mange henvendelser – og håper på samme respons i år. Av de som henvendte seg, var flere aktuelle for å gå videre på opplæring til en eventuell fosterhjemsoppgave, mens noen ville forhøre seg om hvordan de kan bidra selv om de ikke er aktuelle som fosterhjem. Det er imidlertid også viktig for meg å få frem at det kan gå lang tid fra første tanke om å bli fosterhjem har dukket opp til at en faktisk melder seg som interessert. Slik sett kan kampanjer både bidra til at frøet blir sådd med tanke på om «dette kan være noe for meg» eller være det som skal til for at de som har tenkt på det lenge, faktisk tar kontakt med oss.
I år viderefører dere Dukkekampanjen med å lage «barnerom» som tapes på tilgjengelige vindusflater der et barn sitter og venter. Er dere ikke redd for at budskapet blir for «sterkt»?
Det er en balansegang dette, å få frem et viktig budskap – og samtidig sikre at budskapets form ikke blir så kraftig at det tar noe av fokuset bort fra det vi skal formidle. Slike kampanjer er derfor nøye drøftet internt og kvalitetssikret ved at vi hører hva representanter for barn/ungdommer i barnevernet mener om våre forslag. Særlig det siste er viktig for meg.
Dere trenger flere fosterhjem. Hva er statusen i Trondheim og omegn. Hvor mange flere fosterforeldre trenger dere?
I region Midt-Norge trenger vi ca 200 nye fosterhjem hver år. I Trondheim er tallet på nye plasseringer mellom 35 – 45 hvert år. Vi ønsker å ha muligheten for å ha flere hjem i velge blant. Derfor skulle vi gjerne rekruttert dobbelt så mange! Samtidig er vi også oppmerksom på om det er
muligheter for å finne fosterhjem i det enkelte barns familie og nettverk.
Hvis man vurderer å bli fosterforeldre, hva er det viktigse spørmålet man først må stille seg?
En må selvfølgelig være glad i barn – i tillegg til lyst, tid og overskudd til å hjelpe ett barn som trenger det. Hvis man vurderer å bli fosterhjem, er det mange måter å gå frem på. Gå gjerne inn på nettet; fosterhjem.no, der får en svar på de vanligste spørsmålene knyttet til en slik prosess – og krav som stilles fra barnevernet i den forbindelse samt informasjon om hvordan komme i kontakt med oss.
Fosterhjem er det viktigste tiltaket i barnevernet
Hva gjør sterkest inntrykk på deg i ditt arbeid med fosterhjem?
Å å se at jobben vi gjør kan ha så stor betydning for det enkelte barns mulighet for en trygg oppvekst – og at privatpersoner åpner hjemmene sine for å bidra til dette. Fosterhjem er det viktigste tiltaket i barnevernet for barn som ikke kan bo hjemme. 8 av 10 barn som ikke kan bo hjemme, bor i fosterhjem
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa