Sola begynner å gå ned over fotballbanen på Lerkendal. Men det er fortsatt blå himmel, med bare få skyer.
«Det må oppleves», sier Rune Olsen Benjaminsen (46). Vanskelig å sette ord på. Flere sier det samme til oss i det vi ankommer FIRE fotballtrening. Her trener de hver onsdag klokken 19.30.
Les også: Minis golfklubb ga 50.000 kroner til FIRE
Foreningen ett skritt videre (FIRE) er til for å få mennesker nettopp ett skritt videre. FIRE gir mennesker som har falt ut av det ordinære miljøet på grunn av rus, eller andre sosiale grunner, et tilbud om tilhørighet og samhold. Kjerneverdier: Toleranse, ærlighet, mestring og glede. FIRE er startet opp av ildsjelene Wenche Slemmelid-Olsen og Terje Stølan, i 2008.
Byavisa har skrevet to artikler tidligere om mennesker som har fått nytt liv gjennom FIRE – mye basert på fysisk aktivitet.
Les også:
Fra rusmisbruk til Birkebeinertrippelen
Ildsjelene bak FIRE: Fokuserer på ett-skritt-videre-folk
– Fotballen ga meg et godt liv
Denne kvelden blir vi med dem på trening.
Hasj og amfetamin
Folk strømmer til. Både herrer og damer, med fotballskoene under arma. Setter seg ned på kunstgresset og knyter lissene. Både unge og litt eldre. Klasker hverandre på skuldra, smiler. I dag er det 14 på trening. Blant dem er Rune, han er keeper. Han har vært med i FIRE siden 2012.
Rune ruste seg i 27 år. På amfetamin og cannabis. Da han var 12 år startet han å drikke alkohol, som 15-åring begynte han å røyke cannabis. Dette ble daglig kost for ham fra da han var 16 år.
– Misbruket mitt var skjult. Og jeg jobbet og hadde alltid penger.
Vendepunktet var sommeren 2011. Da bestemte han seg for å slutte. Tidligere hadde han forsøkt å slutte flere ganger selv, uten å lykkes.
– Jeg hadde på det tidspunktet kontakt med oppfølgingstjensten i Trondheim kommune, og så meg selv i et annet lys. Jeg så rundt meg, og jeg hadde ikke kontakt med familien min.
Han fikk behandlingsplass i november 2011 og var der til januar 2012. Deretter på Trondheimsklinikken.
– Jeg var så motivert.
– Aldri hatt så gode venner
Rune ble rusfri. Han fikk jobb på FIRE, som arbeidsleder. Det betydde mye. Helt til han fikk et tilbakefall da faren døde. Rune skammet seg.
– Jeg tok et oppgjør med Wenche og Terje. De hadde gitt meg så mye, og hadde trua på meg, de var skuffa. Jeg bestemte meg for at jeg skulle tilbake. Og jeg klarte det. Nå har jeg vært rusfri i 11 måneder. Det føles fantastisk.
Han takker blant annet FIRE for at han har klart å holde seg rusfri denne gangen.
– Hadde det ikke vært for FIRE, så hadde jeg ikke vært der jeg er i dag. Vi treffes også utenom fotballtreningene. Jeg har aldri hatt så gode venner som jeg har nå.
I tillegg til å være med i FIRE er han også på en selvhjelpsgruppe i Trondheim.
– Det er også min medisin til rusfrihet. Men FIRE skal ha en stor del av æren for at jeg er rusfri.
– Ble min familie
Han tror ikke han hadde mestret rusbehandlinga dersom det ikke hadde vært for FIRE.
– Det handler om å få folk til å stå opp om morgenen, og at de har noe å gå til. Bare det å være en del av dette betyr veldig mye for meg.
– En rusavhengig er stadig på jakt etter å finne en ny identitet. Den fant jeg på FIRE. Jeg måtte si opp alle vennene mine og starte på nytt i et rusfritt nettverk. Jeg fant et godt nettverk i FIRE. Det ble min familie.I dag har Rune det glimrende, sier han.
– Jeg har nådd de målene jeg har satt meg. Og jeg holder nå på å finne meg arbeid igjen. Jeg har funnet meg selv igjen. Hver dag er en ny sjanse for meg. Rune nevner kjerneverdiene til FIRE – ærlighet, toleranse, mestring og glede.
– Dette kommer frem på treningene, kampene og ellers, egentlig. Det gleder meg å se alle prestere på grunnlag av disse.
– Givende
Spillerne på FIRE-laget jogger lett ut på banen, leker litt med ball og følger instrukser fra trener Tonny Berge (30). «Nå spiller vi tre mot tre!»Tonny har vært trener siden 2010.
– Det er veldig givende, og jeg er glad i å lære bort.
I FIRE har de ikke fokus på hvor man kommer fra, men på der de er nå, sier Tonny.
– Jeg vet egentlig ikke bakgrunnen til noen. Jeg har aldri hatt interesse for å vite hva som er bakgrunnen for at de er her heller.
Jeg får frysninger når vi
snakker om det.
Tonny Berge
– De blomstrer
Vi står og ser på spillet. «Der ja! Perfekt!» Hører klapp, hender mot hender. «Kom igjen!»
– De blomstrer på banen, sier Tonny og ser utover.
– Det gir meg en ekstremt god følelse å se det. Å se hvordan en sjenert person bare blomstrer på banen, for eksempel. Eller å se noen for første gang våge seg på FIRE-trening og være vitne til at de trives. Han smiler.
– Jeg får frysninger når vi snakker om det. De er ikke egoistiske, de spiller ballen til vennene sine. Uansett hvor gode de er, så er de ikke ego.
– Gir aldri opp
I dag kom det en person som ikke har vært her på veldig lenge, sier Tonny. Han er glad for at han er tilbake.
– Folk kommer hit og sier at de ikke har spilt fotball på 10 år. Da må vi få dem til å føle seg trygg på den første treninga.
Tonny sier at det er veldig mange av kampene de føler at de vinner, selv om de ikke gjør det.
– Vi får tilbakemelding på at vi er utrolig artig å spille mot. For vi er like blid uansett. Selv om vi ligger under 13-0, gir vi aldri opp.
Alltid offensivt spill
– Hva gir det deg å være trener for disse menneskene?
– Dette er noe jeg synes er veldig artig, og som gir meg en god følelse. Det er godt å vite at jeg bidrar til et samhold. På laget vårt skal vi alltid utfordre oss selv. Vi skal alltid spille offensivt, ikke defensivt.
Det er mellom 8 til 20 på trening hver gang, og FIRE-laget har en hard kjerne på 10.
– Dette er jo ett skritt videre, så det er jo et mål at folk er borte fra treningene etter hvert. Det er også flere og flere som har blitt med, blitt borte og kommet tilbake igjen, sier Tonny.
– Det er viktig at folk vet at det finnes et slikt tilbud. Å være i et rusfritt nettverk er så viktig.
Skjult rusmisbruker
«Herlig!» ropes det fra banen.
40-åringen Tommy er fotballspiller, humørspreder og hjelpetrener. Smilet er klistret i ansiktet. Her har han vært siden 2011.
– Jeg kom hit rett fra ett års rusbehandling. Jeg har vært rusmisbruker i 25 år. Nå har jeg vært rusfri i 33 måneder.
Han drev med amfetamin.
– Jeg hadde et skjult rusmisbruk i 20 år. Det startet da jeg var 15 år. Tommy har tre barn, og jobbet som mekaniker da han ruste seg.
– Jeg klarte å fungere, i alle fall utad.
– Må oppleves
– Hvordan har du klart å holde deg rusfri?
– Det er på grunn av ungene. Og FIRE. Det er det sosiale nettverket som er her. Vi har gått fra å være fotballkompiser til å være gode venner.
– Hva betyr FIRE for deg?
– Det går ikke an å beskrive det med ord. Det må oppleves. Det er trygge omgivelser, og du får være deg selv på godt og vondt. Vi har ikke fokus på hvor vi kommer fra, men det vi driver med nå. Jeg er ikke med på fotballen på grunn av treninga, men for det sosiale.
– Det handler om samholdet. Vanskelig å sette ord på det.
Jeg bestemte meg for at jeg skulle tilbake.
Og jeg klarte det.
Rune Olsen Benjaminsen
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa