Portrettet / Katja Lindeberg valgte klovnekarriere.
– Egentlig hadde jeg tenkt å bli politiker. Ikke bare det – jeg skulle bli statsminister! Og økonom. Jeg skulle komme innenfor det kapitalistiske systemet og endevende det.
Fylkeskunstner – en ordning der Sør-Trøndelag fylkeskommune hvert år deler ut to stipend til yngre, profesjonelle kunstnere som får realisert egne prosjekt innenfor en ramme på 150.000 kronr – og klovn Katja Brita Lindeberg (29) er sterk i troen og full av pågangsmot der hun kaver i snøen utenfor Kristiansten festning. 2016 har startet bra. Oppdragskalenderen er full og den nyslåtte fylkeskunstneren nyter sin favorittårstid; vinter og snø.
– Jeg elsker vinteren. Det er rent, hvitt og stille med klar, frisk luft. Helt topp, smiler hun mens hun basker med å lage en engel i snøen.
Utstyrt med akebrett og mini-ski i samme farger som sine klovnekarakterer Rosa og Lyseblå snakker hun entusiastisk på inn- og utpust – nesten som en politiker. Men hun ble hverken økonom eller statsminister.
– Jeg ble klovn, ler hun hjertelig.
…
KLIKK HER for å lese resten av artikkelen lenger ned på denne siden
eller les hele saken i pdf-utgaven av Byavisa, GRATIS
Vi er alle sårbare som mennesker, men viser det ikke. I stedet forsøker vi å fremstå som sterke og perfekte inntil det sprekker. Det er ingen god strategi
Katja Brita Lindeberg
Reiser til Helleas. Som engasjert klovn reiser fylkeskunstneren i mai til Hellas med den svenske organisasjonen Clowner utan gränser. Der skal de ta imot og klovne for båtflyktninger som kommer over Middelhavet.
– Jeg blir veldig opprørt over måten Norge og Vesten møter flyktningene som kommer til Europa nå. At Norge ikke tar mer ansvar og at vi til og med bryter Flyktningkonvensjonen med dårlig retorikk gjør meg skikkelig sint. Innvandringspolitikken er altfor streng. Vi har kapasitet til å ta imot mange flere. I dag kommer det mennesker hit med et reellt beskyttelsesbehov, som likevel kastes ut. Det er egoismen i det hele som opprører meg. At man ikke ser lengre enn sin egen nesetipp. Hva hvis det var deg eller meg? Man har ikke lyst til å være glad som klovn nå. Jeg burde lage en klovneforestilling for politikerne om tematikken, tenker hun høyt.
Klovn på heltid. Katja har vært klovn på heltid de siste fire årene. Fylkeskunstneren har allerede skrevet og medvirket, produsert og turnert en håndfull kritikerroste stykker Både «Klinsj», «Julie og Romeo», «Om bare Rosa kunne trylle» og «Om bare Lyseblå kunne bli superhelt» er spilt i inn- og utland.
Hun oppvokst på Risvollan. Hun har svensk mor, svensk far og en tvillingsøster. Til tross for det snakker hun stødig Bodø-dialekt, noe hun mener er en yrkessvakhet.
– Som skuespiller har jeg måttet lære meg ulike dialekter. Etter hvert har jeg visst mistet litt kontrollen. Jeg glir lett ut og inn av dialekter, og noen ganger skjer det bare uten varsel.
Bodø-dialekten har hun fra et treårig opphold fra Katja var åtte år – mens far jobbet i Nordland fylkeskommune.
– Det er forresten den eneste gangen familien har bodd sammen – mamma, pappa, Yrja og meg. Vi er en moderne familie sånn sett, ler hun.
Søsteren til Rasmus Rohde. Katja har i tillegg to halvsøsken på morssiden, 13 og 15 år eldre. Storesøsteren var for øvrig Norges første døve som tok doktorgrad. På farssiden har hun også en halvbror; musiker og dramatiker Rasmus Rohde. Katja og Rasmus har ved flere anledninger jobbet sammen. Det samme med pappa og teatermann
– En stor, fin familie som jeg har nær kontakt med. Skjønt de to eldste blir mer som tante og onkel å regne, sier hun og forteller at hun kan litt tegnspråk – men ikke fullverdig.
– Jeg var bare ett og tre år når de flyttet hjemmefra, så jeg rakk ikke å lære så mye, men de er veldig flinke til å lese på leppene, smiler hun.
Forholdet til tvillingsøster Yrja har vært tett.
– Måten jeg og Yrja lekte på har nok hatt betydning for at jeg ble klovn. Vi hadde rolleleker som gikk over uker. Lekene fløt utover i dagesvis, men mamma tillot det og vi var glade og fornøyde.
I dag er tvillingsøsteren snart ferdig utdannet veterinær i København og har funnet seg en fransk odelsgutt.
– Det kunne like gjerne vært omvendt, smiler Katja.
– Vi måtte ikke gå hver våre veier, men vi ville være noe for oss selv. Den gang så det ut til at det var jeg som skulle bli den store akademikeren, ikke hun. Vi var begge skoleflinke, men jeg var nok den mest seriøse av oss. Inntil jeg gikk lei av skolen.
Katja opplevde oppveksten og skolegangen som vanskelig. Kunnskapen tok hun lett til seg, men sosialt var hverdagen utfordrende.
– Jeg ble holdt mye utenfor – allerede i barnehagen. Jeg fikk ikke alltid lov å være med når de andre lekte og var mye alene. I Bodø husker jeg at jeg måtte gå alene, 50 meter bak de andre, til og fra skolen. Jeg spurte om å få gå sammen med dem, men de sa nei. Fremdeles kan jeg kjenne på den klumpen. Hvis ting blir for rotete og uoversiktlige blir jeg fremdeles veldig usikker. Jeg fant meg ikke til rette noe sted og var nok både følsom, sjenert og sær. I alle fall veslevoksen. Men jeg var moden for alderen og fikk ofte høre at jeg var så kjedelig. Kanskje fordi jeg var skoleflink og engasjert. Som 13-åring på Hoeggen ungdomsskole var jeg elevrådsleder og uttalt feminist – og mye alene, forteller hun.
Ble sta og sær. Katja ville imidlertid ikke akseptere en rolle som offer. Hun valgte en annen strategi.
– Barn som utestenges, må jo prøve å finne en måte og takle situasjonen på. Noen blir innadvendt og sjenert, andre aggressive og utadvendt, eller som meg; sta, sær og veldig flink på det jeg kunne. Det var en måte å bli sett på, men også kompensasjon for veldig dårlig selvfølelse. I voksen alder har jeg måttet ta tak i mye fra den gang og jobbe med å forstå at jeg kan elskes for den jeg er – ikke bare for alt jeg får til.
Hun vurderte å avslutte skolegangen etter ungdomsskolen, men endte likevel opp på Ringve videregående med dans, musikk og drama.
– Og det var kjempefint. Vi lekte jo!
I leken fant Katja klovnen.
– Jeg tror jeg fant klovnen nettopp fordi hun var så sårbar og viser det uperfekte.
![i sitt rette element: Katja Lindeberg elsker vinter og snø.]()
i sitt rette element: Katja Lindeberg elsker vinter og snø.
Har kjent på sårbarheten. Lindeberg er opptatt av sårbarhet. Sårbarhet hos barn og voksne, gutt og jente, mann og kvinne. Hun har kjent på den selv, men mener at vi i dagens samfunn har fjernet oss fra sårbarheten, og tror ikke det er et godt tegn.
–Vi er alle sårbare som mennesker, men viser det ikke. I stedet forsøker vi å fremstå som sterke og perfekte inntil det sprekker. Det er ingen god strategi. Vi må våge å kjenne på ting som er vonde og vanskelige, tørre å møte oss selv og våre egne forestillinger. I stedet for å ta oppgjøret med oss selv, er det så lett å skylde på andre.
For henne er en klovn som får henne både til å le og til å gråte.
– Hun gir verdi til sårbarheten min, til det uperfekte. Hun kan si og gjøre ting som ikke nødvendigvis er tillatt å si. Hun har ingen posisjon å forsvare. Dermed får hun lov til å vise alles feil og sårbarhet. Hun un har frihet til å gå langt. Klovnen er generøs og en slags underdog-anarkist med et stort hjerte, sier Katja.
Nylig deltok Katja på Belfast Children’s Festival med forestillingene med «Rosa og Lyseblå».
– Målet med «Om bare Rosa kunne trylle» var å tøye grenser relatert til den kvinnelige, stereotypiske normen. Rosa er prinsesse, men så mye mer enn bare vakker, snill og uskyldig. Hun venter ikke på at en prins skal komme å redde henne. Jeg vil utvide handlingsrommet for jenter – men også gi verdi og høyne prinsessas status.
–Med «Om bare Lyseblå kunne bli superhelt» har vi laget motsatsen. Her ønsket vi å utforske gutteuniverset. Forestillinga handler om hvordan det er å stå utenfor – å ikke klare å leve opp til superhelt-idealet som spesielt gutter blir utsatt for og som blir dytta på oss gjennom en kommers barnekultur. Gjennom å ta stereotypiene på alvor, gå inn i dem, dekonstruere dem og på den måten komme bakenfor rollene opplever vi at både gutter og jenter kan kjenne seg igjen i og identifisere seg med begge forestillingene, sier hun.
Det er ikke lett å være glad som klovn nå. Egentlig burde jeg lage en klovneforestilling for politikerne om tematikken
Mobbing og skjulte maktstrukturer. Fylkeskunstneren ønsker å belyse viktige tema i sine produksjoner; Mobbing, utenforskap og kjønnsroller, skjulte maktstrukturer, identitet og paradoksene i det å være menneske.
– Jeg driver ikke med scenekunst for at det skal være uviktig, sier hun og forteller at alvoret nok har vært med henne gjennom hele oppveksten.
– Også som lita jente var jeg opptatt av at ting må ha betydning. Noe må være sant og ha substans. Jeg har alltid vært opptatt av mennesker som faller utenfor og vil gjerne bidra til å løfte fram de historiene som ikke blir hørt. Se bakenfor det mest opplagte. Selvfølgelig har det noe med barndommen min å gjøre. Jeg tenkte mye, følte mye og hadde ikke filter til å holde det vonde borte. Det er denne sårbarheten som er grunnlaget for mitt arbeid i dag, forteller hun.
En merkelig tilstand. For henne er det ikke bare klovnen en karakter hun kler på seg.
– Hun er mer en tilstand der jeg tillater meg selv å følge impulsene mine. Klovnen min kan leke med det ekle, med skammen vår og hun kan være både pretensiøs, forelska og vulgær. Hun kan være det uforbeholdent og jeg tror vi elsker og hater henne nettopp fordi hun ikke unngår å gjøre det. Gjennom ærligheten, gjennom å åpne opp og være sårbar, tror jeg man kan nå inn til andres sårbarhet. Jeg tror at vi som mennesker trenger det rommet.
Katja ble imidlertid ikke klovn over natten. Kimen var funnet, men hvordan gikk man frem? Reisen begynte med et år på den svenskfinske folkehögskolan i Haparanda hvor hun tok kurset «Performance Art».
– Et fantastisk år! Vi bodde i kollektiv og lagde merkelig kunst, sier Katja.
I løpet av skoleåret fant 19-åringen ut at hun skulle til Barcelona for å gå mimeskole.
– Galskap! Jeg kunne ikke et ord spansk, smiler hun.
Mimeskolen ble et sjokk. Møtet med Spania, språket og mimeskolen ble et sjokk. Katja fikk en knekk. Hun slet med språket, var generelt usikker og ble igjen redd for å gjøre feil.
– Jeg stod foran speilet og gjorde mimeøvelser for meg selv, og hadde det egentlig ganske kjipt. I tillegg ødela jeg menisken og var nokså bevegelseshemmet.
Nyoperert og nedstemt passerte hun en dag tilfeldigvis en klovneskole i Barcelona. En tilsynelatende tilfeldighet med langtidsvirkende effekt.
– Jeg visste faktisk ikke om den, den bare lå der i en av sidegatene midt i byen. Jeg hadde noen år tidligere så vidt vært borti klovneformen, og det var noe der som tiltrakk meg veldig. Så jeg bestemte meg for å slutte på mimeskolen umiddelbart og heller gå et tre måneders fulltidskurs i klovning på Escola de Clown de Barcelona.
Over dammen for å lære klovning. Det var der Katja traff henne som skulle bli hennes store inspirator; den canadiske klovnepedagogen Sue Morrison. Gjennom henne fikk Katja et nytt syn på klovnen og dens potensiale. Sue Morrison henter inspirasjon fra indiansk kultur og tradisjon hvor klovnen er like viktig som den religiøse lederen. Klovnen i indiansk tradisjon bruker humor og overskrider normer og tabuer for å gjøre det hellige mindre hellig.
– Potensialet i klovnen ble mye større med hennes tilnærming. Og det innebar ikke bare lek, men også alvor og viktige temaer. Klovnen ble sett på som en slags sjaman, forteller Katja.
Over dammen for å lære klovneteknikk. Møtet med den canadiske klovnepedagogen satte spor, men Katja var i villrede med hva hun ville og reiste tilbake til Oslo og Norge. Et år med friluftsliv på idrettshøgskolen viste seg etter hvert å være feil villspor. Katja hoppet av og drog over den såkalte «dammen», til Toronto og Sue Morrison for å lære klovneteknikken til Morrison.
Tilbake i Norge begynte hun å jobbe i barnehage samtidig som hun lagde sin første klovneforestilling.
– «Audition» er kanskje det morsomste stykket jeg har lagd. Skrevet av en ung klovn som ikke hadde så mye å tape. Det hadde vært gøy å spille det igjen, sier hun.
Barnehagen ble fort utilfredsstillende for den rastløse, unge klovnen. Hun sluttet der, tok toget til Stockholm og oppsøkte «Clowner utan gränser».
– Jeg kom i kontakt med dem og sirkusmiljøet i byen, og tok et tre måneders kurs som het «Klovn i kulturelt bistandsarbeid». Senere, i 2012, fullførte jeg mastergraden i fysisk komedie ved Stockholm Dramatiska högskola.
Vil skape glede og gi håp. Siden har det gått slag i slag. I mai drar hun altså med «Clowner utan gränser» til Hellas for å klovne for flyktningene som kommer til demokratiets vugge, over havet i skrøpelige farkoster, for å søke et bedre liv.
– Dit drar jeg for å bidra til å skape glede og gi håp. Jeg kan ikke forandre verden, men jeg kan prøve å se mennesker og for en stund la de glemme den låste situasjonen de befinner seg i. Det er ikke lett å være glad som klovn nå. Egentlig burde jeg lage en klovneforestilling for politikerne om tematikken, tenker hun høyt.
Og med klovnens kloke skråblikk, kunstnerens entusiasme og Katjas gjennomføringskraft kan et slikt prosjekt sikkert se dagslys en gang. Foreløpig er imidlertid fylkeskunstneråret preget av turnering, kursing og veiledning samt jobbing på sykehuset som sykehusklovn. Katja er en av de faste sykehusklovnene på St. Olavs Hospital og setter stor pris på det.
– Det er et privilegium å få lov å være med på. Jeg kan føle at jeg virkelig betyr noe for enkeltmennesker når jeg jobber på sykehuset. Å jobbe med kunst kan noen ganger være så navlebeskuende. Man blir gående i sine egne prosesser og jager bekreftelse fra egne miljø. Men jeg driver ikke med kunst for å dyrke egoet mitt. Den dagen det jeg driver med slutter å bety noe for andre – da må jeg finne på noe annet, erkjenner Katja.
Styrer selskapet fra Bakkegata. Foreløpig er det ikke fare for det. Fra sin lille ombygde leilighet med en typisk ombyggings-romløsning i Bakkegata styrer hun et produksjonsselskap i medvind. De siste fire årene har oppdragskalenderen vært smekkfull med opptil 150 reisedøgn i året, men fra juni av skal alt dreie seg om utvikling av nye prosjekter.
– Da skal jeg bare sitte og drodle, skrive, lese masse bøker og snakke med mennesker. Det gleder jeg meg enormt til.
I det hele tatt er Katja Brita Lindeberg godt tilfreds med tingenes tilstand om dagen.
– Det å bli utnevnt som fylkeskunstner er en kjempefin bekreftelse på at det jeg driver med er godt nok, og gir en slags trygghet til å tørre å gå videre. Jeg leter hele tiden etter nye måter å jobbe på, nye veier å gå. Nå funderer jeg på å gå bort fra klovnenesen og klovneformen, men likevel beholde klovnens tilstedeværelse, røper hun.
Lager forestilling om ensomhet. Fra sommeren av går hun i gang med dette eksperimentet. Hovedprosjektet i hennes år som fylkeskunstner har fått tittelen «Isbjørnpappaen».
– Det er et stykke som handler om ensomhet og hvordan man lever med andres ensomhet. Historien knyttes tett opp til meg og pappaen min, så på den måten er det selvbiografisk. I vår produktive verden har vi mindre tid til eldre mennesker, har tatt bort kollektive møteplasser og er veldig overlatt til oss selv. Jeg tror ikke det er en bra ting.
Selv tilbringer hun imidlertid mye tid i eget selskap. Å være sin egen arbeidsgiver, tekstforfatter, produsent, skuespiller, turnèleder, økonomisjef, sekretær, sjåfør og scenearbeider er utfordrende og krever sin kvinne. Katja trives heldigvis med det og liker i tillegg å jobbe mye.
– Hverdagen kan være ganske så krevende. Men ting må jo gjøres, og da kan jeg liksom ikke bare legge meg ned og la det skure. Drømmen er å få ansatt en produsent på heltid. Før hadde jeg en enorm vilje til å presse meg selv. Nå er jeg blitt litt klokere og vet at jeg trenger å ta pause iblant.
Feiret med skitur i marka. Og pausene tar hun helst utendørs; i skogen, i marka eller på fjellet. Gjerne på ski dersom forholdene tillater det. Samme dag som hun ble fylkeskunstner feiret hun utnevnelsen med en skitur i marka. Enda det knapt var snø i terrenget.
– Ja, skiinga har tatt helt av i vinter. Naturen gjør meg rolig og fri. Dessuten har jeg «Dotten», en lånehund som holder meg trygg og med selskap. Sier Katja Brita Lindeberg. Klovn både med og uten rød nese.
{tab=Sør-Trøndelag fylkeskommunes begrunnelse for valg av Katja Lindeberg som fylkeskunstner}
- En skapende og utøvende scenekunstner som raskt har etablert seg som en markant scenekunstner i regionen
- Med en moderne og egenartet klovneform som blander klovnemetodikk, teater og performance står Lindeberg i en særstilling i det nasjonale scenekunstfeltet.
- Har bred utdanning fra sentrale europeiske utdanningsinstitusjoner, med hovedvekt på miming og klovnekunst som gir henne en kompleks inngang til klovnekunsten og hennes faglig høye nivå gjenspeiles i hennes kunstneriske arbeider
- Har et sterkt fokus på den unge målgruppen, samtidig som hun i sitt lekne scenespråk viser en uvurderlig evne til å engasjere både barn og voksne
- Utviser en pågående forskningstrang i forhold til eget kunstnerisk uttrykk og virksomhet, stadig med sitt publikum i tankene.
- Er i sine arbeider opptatt av identitet og ved hjelp av klovnens perspektiv stiller hun relevante spørsmål til hvordan normer og gitte sannheter påvirker måten vi ser og definerer hverandre på
{/tabs}
![Katja Lindeberg, klovn]()
Katja Lindeberg, klovn
![IMG_9389_for-web]()
![i sitt rette element: Katja Lindeberg elsker vinter og snø.]()
i sitt rette element: Katja Lindeberg elsker vinter og snø.
![i sitt rette element: Katja Lindeberg elsker vinter og snø.]()
i sitt rette element: Katja Lindeberg elsker vinter og snø.
- Har du ikke fått papirutgaven av Byavisa?