Sluttet som politiker / Men hjertet banker fortsatt for FrP.
Etter snart tre år som statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, og pendling mellom Trondheim og Oslo, er Kristian Dahlberg Hauge tilbake i Trondheim hos ektefelle og sine to døtre. Men han vender ikke tilbake til Trondheims-politikken. Han ønsker å ha en helt «vanlig» jobb nå. Som statssekretær har han vært i en politisk stilling, rangert nest etter statsråden. Statssekretæren fungerer som vise-statsråd i det daglige arbeidet når det gjelder behandlingen av politiske saker. Stillingen ble gradvis innført i Norge fra 1947.
Fotballtur til Newcastle. Avgangen ble høytidelig offentliggjort under ledelse av Kongen i statsråd fredag 29. april. Da var allerede Dahlberg Hauge kommet hjem til Trondheim. De første dagene som avgått statssekretær og «helt vanlig mann» tilbrakte han på fotballtur i Newcastle.
– Jeg har kommet til et punkt der jeg har lyst til å prøve noe nytt. Nå har jeg arbeidet halve livet med politikk på heltid, så jeg opplever at det er helt rikig tidspunkt å takke av, sier Dahlberg Hauge.
Som vanlig er han ulastelig antrukket i dress og slips, slik han også alltid stilte som FrP-politiker i Trondheim. Han bestiller en Farris på Bær & Bar.
Håpet om en bedre verden. Dahlberg Hauge ble utnevnt til statssekretær for Robert Erikson 16. oktober 2013. 16. desember 2015 fikk han ny sjef i Anniken Hauglie da Eriksson gikk av. Hauge er fra Bergen, utdannet sivilingeniør, men har gjort sin politiske karriere i Trondheim. I ti år, fra 2003 til 2013, var han kommunalråd for partiet her i byen. Og han er fortsatt «bare» 37 år.
– Håpet om en bedre verden var drivkraften min til å begynne med politikk, sier Hauge.
Tidligere i år ble det kjent at han i likhet med Høyres kommunalråd i Trondheim, Yngve Brox, at han hadde søkt på stillingen som assisterende fylkesmann i Sør-Trøndelag. Verken han eller Brox fikk den jobben, som gikk til Mari Mogstad. Nå er han altså på jobbjakt, men er åpen for hva det kan bli. Han er utdannet sivilingeniør innen bygg- og miljøteknikk ved NTNU.
Stolt over å modernisere. –Gjennom statssekretærjobben har jeg fått en fantastisk erfaring. Å hver dag arbeide med dønn profesjonelle statsråder har gitt meg en utrolig politisk lærdom. Jeg er også stolt og ydmyk over over å ha vært med på arbeidet med den første FrP-regjeringen. Ikke minst har det vært inspirerende å se hva vi har fått til av politiske resultater, sier Hauge som spesielt nevner arbeidet med å modernisere Arbeidsmiljøloven som en av de sakene han er stolt av å ha bidratt til.
– Vi har fått løst opp i et rigid regelverk som var laget med utgangspunkt i en annen tid, sier Hauge som har vært med på å sette sitt avtrykk i form av oppmyking av midlertidige ansettelser, arbeidstid og aldersgrenser.
– I dag har vi så mye mer fleksibilitet med tanke på det å utføre jobben. Jeg kunne for eksempel sittet her på Bær & Bar på Solsiden og utført arbeidsoppgaver. Og det er ikke slik lenger at det absolutt er det beste at alle arbeider mellon 08.00 og 16.00. Den enkelte må få større medbestemmelse over sin egen arbeidshverdag, mener Hauge.
Nå har jeg arbeidet halve livet med politikk på heltid, så jeg opplever at det er helt rikig tidspunkt å takke av.
Kristian Dahlberg Hauge
Kan ikke skru av mobilen. Som statssekretær måtte han være «på» hele tiden. Da kan man ikke bare skru av mobilen. Plutselig tar det fyr og man må finne ut av ting og svare på spørsmål. Ble han sliten?
– Å være ukependler er krevende. Jeg har jo kjent hvor godt det var når jeg kom hjem fredag kveld, lukke døra og være sammen med sine nærmeste.
– Hva er viktigst for deg som far?
– Å gi dem trygghet og støtte når de trenger det. Jeg har alltid sett på familien som en verdi, det er der det viktigste grunnlaget for fremtiden legges.
Opptatt av enkeltskjebnene. Som politiker har han alltid hatt enkeltmennesket ve og vel som drivkraft.
– Noe jeg tror alle FrP-ere kjenner seg igjen i, sier Hauge.
Han har sett på seg selv som en ombudsmann for folket. Som kommunepolitiker kom han ofte tett på enkeltskjebner. Som statssekret opplever han å «være lenger unna dem det gjelder», men saken om Nordsjø-dykkerne – mennesker som pådro seg helseskader etter å ha arbeidet på norsk sokkel mellom 1965 og 1990, har vært en sak der han også har fått god kjennskap til dykkernes skjebne. Flere har fortalt om det farlige arbeidet med tolvtimersskift sju dager i uka nede på havbunnen. Flere av dem døde. Amerikanske Matthew Egan har for eksempel fortalt til Dagsavisen i 2015 om hvordan en gasslekkasje gjorde at han og partneren fikk helium direkte inn i hjelmen, hvorav kollegaen fikk hjertestans.
Et verdig punktum. – Saken om Nordsjø-dykkerne har virkelig berørt meg. Disse dykkerne har hatt mange tøffe tak. Jeg har truffet flere av dem, og det er noe av de sterkeste opplevelsene jeg har hatt som politiker. De har ofret så mye, sier Hauge som har brukt mye tid på saken.
– Den har jo vært i omløp hos mange regjeringer. Derfor er jeg stolt av at vårt departement og FrP nå endelig klarte å løfte saken slik at de fikk sin økonomiske oppreising. Det ble satt et verdig punktum. Et punktum som betyr noe for de involverte enkeltmenneskene, sier Hauge som også opplevde at hans statsråd Robert Eriksson måtte forlate sin post.
– Klart det var spesielt. Jeg og Robert tok jo samme flyet til og fra Oslo hver helg. Nå ble jeg den eneste FrPeren som ble med videre. Som statssekretær jobber man tett på statsråden. Det var vemodig da han ble skiftet ut, og det var jo såpass kort varsel også. Han var skuffet, og det må være lov – selv om vi er fullstendig klar over at slikt kan skje, sier Hauge.
Tøffe diskusjoner. I Oslo jobbet han tett sammen med teamet hele tiden.
– Ja, vi omgås mye. Vi går nærmest oppå hverandre og vi er ikke alltid enige. Diskusjonene kan være tøffe, smiler Hauge.
Selv om han nå ønsker å gå inn i en «vanlig» jobb, er han helt overbevist om at han ikke kommer til å legge det politiske engasjementet bak seg.
–Men jeg er nå klar for å gjøre noe annet, sier Hauge som beskriver tiden som statssekretær som å være «midt i smørøyet».
I Oslo har han hatt en pendlerleilighet, men det har stort sett gått ut på jobb til alle døgnets tider.
– Det blir en livsstil som man kan ha i en avgrenset periode, sier Hauge som synes det har vært veldig spesielt å forholde seg til folk og bygninger han før bare har sett på avstand.
– Når man begynner som statssekretær, står det jo et helt apparat klar til å ta imot deg: Embetsverket som har som jobb å komme med innvendinger til ideer vi politikere kommer med, smiler Huge som fikk seg en aha-opplevelse da han så hvor velsmurt og velfungerende dette samspillet er på dette nivået.
– At de er uenige med oss på et faglig grunnlag, er en del av gamet, sier Hauge som er imponert over hvor profesjonelt byråkratene forholder seg uansett hvilken politisk farge regjeringsmedlemmene har.
Tro mot FrP. Kristan Dahlberg Hauge har vært politisk aktiv hele livet, og vært tro mot FrP. Han medgir at det har vært godt å være med på å vise at partiets løsninger fungerer. Han mener tiden i regjering nå har vist at motstandernes oppfatning og fremstilling av partiet som «bare i opposisjon» og ansvarsløst, har tatt betraktelig av. Det er han fornøyd med.
Som tett på topp-politikerne, har han også sett hvor tøft det kan være, spesielt statsråd-rollen.
– Man må være tykkhudet, ikke minst med tanke på mediene som hele tiden jakter konflikt. Man må huske at også topp-politkerne bare er mennesker, understreker han.
Å gjøre statsråden sin god. Som statssekretær har han jobbet i team og ut fra ledertråden «du skal gjøre din statsråd god». Det har vært hans mantra hver dag når han har gått til jobben.
– Men har det vært tøffe dager for statssekretæren også?
– Selvsagt har det vært perioder med enkeltsaker som har vært krevende og tøffe, men jeg liker utfordringer.
– Men dere virker jo alltid så rolige når dere uttaler dere?
Hauge ler litt.
– Ja, vi må jo forsøke å bevare roen og formidle budskapet vårt. Kommunikasjon og formidling er noe vi arbeider utrolig mye med. Samtidig er det ikke alt som er et resultat av profesjonelle kommunikasjonsstragier. Det har hendt at vi har ligget på gulvet med A3-ark og tusjer før viktige tv-debatter, ler Hauge.
– Da synes vi det er spesielt artig at det går bra i debatten!
– Og det virker som dere vet så mye, dere blir sjelden målbundet?
– Ja, du vet når man jobber med å sette seg inn i ting hele tiden, så tilegner seg man mye.
– Hvorfor ble det akkurat Arbeids- og sosialdepartementet?
– Jeg har jo kjent Robert Eriksson i mange år og hadde arbeidet sammen med ham om mange saker tidligere.
Kjedelig i Trondheims-politikken. Selv om han nå har vært i hovedstaden i flere år, har han fulgt godt med på Trondheims-politikken, som han rett og slett synes har blitt kjedelig.
– Ap og Høyre har blitt fryktelig like. Så prøver media å dyrke en konflikt som egentlig ikke er der som for eksempel saken om grønn strek i Trondheim. Dessuten mangler vi de store debattene som alle i Trondheim engasjeres av. Man mangler den store saken!
Han er nå tilbake i Trondheim hos sin familie; ektefelle og sine to døtre. Han legger ikke skjul på at han som ukependler har måttet forsake mye med tanke på å ikke kunne være til stede der døtrene er.
– Ja, jeg har savnet både foreldremøter og dugnader, smiler Hauge som understreker at han ikke har følt noe press fra familien til å forlate statssekretær-jobben.
– Beslutningen har jeg tatt helt og fullt selv. Jeg ga meg selv fire år i Oslo. Nå er det gått nærmere tre år, og jeg fant ut at det passet bra å avslutte nå.
Så får tiden vise om han en gang vender tilbake til politikken.
Jeg har alltid sett på familien som en verdi, det er der det viktigste grunnlaget for fremtiden legges.
Kristian Dahlberg Hauge
- Har du ikke fått papirutgaven av Byavisa?
![hjem igjen: Kristian Dahlberg Hauge er kommet hjem til Trondheim for godt.]()
hjem igjen: Kristian Dahlberg Hauge er kommet hjem til Trondheim for godt.