Eirik Schrøder kommer Byavisa i møte på Rådhuset i Trondheim. Selvsikker, smilende, vennlig, og imøtekommende. Med tanke på at han opplevde, og overlevde, den verste terroraksjonen i Norge, den 22. juli for tre år siden, utstråler han både styrke, positivet og stolthet.
Jeg tror jeg må ta en ting om gangen, men det er
viktig å ha ambisjoner
Stor kompisgjeng
Schrøder vokste opp på Byåsen. Han har tre halvbrødre der den yngste er åtte år eldre. Han beskriver seg selv som utadvendt, sosial, og liker å møte nye folk.
– Jeg liker å kalle meg byåsing. Jeg hadde en veldig god barndom med gode oppvekstsvilkår. Jeg var aktiv, spilte fotball, håndball og innebandy. Vi var en stor kompisgjeng med forskjellige meninger. Jeg trives med venner, og liker å være blant folk. Da trives jeg best. Noen sto på høyresiden, andre på venstre. Men det er ikke det som teller når man er kompiser. Samtidig var jeg den eneste som valgte yrkesfag, meldte meg inn i politisk parti. Jeg ble den som ikke fulgte trenden. Jeg gikk på Ladejarlen der jeg studerte elektro, men jeg ble aldri elektriker. Til høsten skal jeg studere medievitenskap ved NTNU, som deltidsstudent fordi jeg har en jobb her, sier Schrøder.
– Hold venner nær deg
– Hvordan vil vennene dine beskrive deg?
– Der tror jeg det er mye forskjellig. Akkurat her har jeg dårlig selvinnsikt, men jeg tror nok at de tenker at jeg prøver. Det er perioder der jeg er veldig lite sammen med den gamle kompisgjengen fra Byåsen. Spesielt når det har blitt veldig mye politikk, men det er viktig å ta vare på dem også. Hold venner nær deg på vei opp fordi du møter dem på vei ned også, sier Schrøder.
– Er du den eneste fra vennegjengen som gikk inn i politikken?
– Ja, det var nok det selv om vennene mine også har sterke meninger om ting.
Schrøder forsto tidlig at han sto til venstre i politikken. I 2011 ble han valgt som leder i AUF Trondheim. Tidligere i år ble han kommunalråd for Arbeiderpartiet i Trondheim, og sitter i Formannskapet.
Jeg gikk på Ladejarlen der jeg studerte elektro, men jeg ble aldri elektriker
– Ungdom er her nå også
– Først og fremst var det en ære å bli spurt om å bli kommunalråd. Jeg meldte meg inn i AUF da jeg var 15 år. Jeg ville forandre verden, eller kanskje ikke verden, men jeg hadde lyst til å engasjere meg. Jeg hadde ikke sett for meg den gangen at jeg ville sitte her, men det er veldig artig og spennende. Som fortsatt AUF-er og politiker synes jeg det er viktig få frem ungdommenes stemme. Man sier at ungdommen er fremtiden, men vi er her nå også, forteller Schrøder.
Begeret rant over
Den alvorlige konflikten mellom Israel og Palestina fikk Schrøder til å engasjere seg politisk.
– Jeg har alltid brydd meg om ting som skjer rundt meg, men under Israel-Palestina konflikten i 2009 tenkte jeg at dette var urettferdig. Over 1300 drepte palestinere på den ene siden, og 13 drepte israelere på den andre siden. Det er en ganske stor forskjell. Denne konflikten fikk begeret til å renne over. Jeg tenkte at nå må jeg engasjere meg, og da meldte jeg meg inn i AUF. Jeg har også en familie som brukte å ta meg med på demonstrasjoner for Palestina da jeg var yngre. Dette var en viktig sak som engasjerte meg, forteller Schrøder.
– Kommer du fra en politisk engasjert familie?
– Familien min er vel ikke politisk engasjert nå, men de var det da de var på min alder. Bestefaren min var leder for Fagforbundet i Trondheim. Han sto politisk langt til venstre. Jeg vokste opp med verdiene fra venstresiden. De grunnleggende ideologiske prinsippene har jeg hatt med meg siden jeg var guttunge, men det var ikke noe press om verken det ene eller andre. Jeg mener at folk skal betale skatt. Yte etter evne, få etter behov. Jeg mener at det er rett at de rikeste bidrar mer enn den vanlige mannen i gata.
Snekkersønn blir advokat
– Hva er det med arbeiderpartipolitikken som engasjerer deg?
– Det som engasjerer meg mest i politikken er skolepolitikken og fellesskolen. Fellesskolen der alle, uansett bakgrunn, skal ha like muligheter. Det er litt klisje, men snekkersønnen kan bli advokat, og advokatdatteren kan bli snekker. Uansett hvor du kommer, størrelsen på lommeboken, religiøs tro, kulturell bakgrunn så får du like muligheter. Da mener jeg ikke i en «fabrikkskole». Man lærer best av hverandre. Alle har godt av å bli kjent med naboen sin uavhengig av hvem de er, sier Schrøder.
– Kunnskap er hele livet
– Er det andre ting som engasjerer deg i politikken?
– Ja, det er mye viktig. Oppvekst, frafall i skolen og yrkesfag. Skole er et stort tema, og veldig spennende å jobbe med. Vi jobber med å lage et kunnskapsprogram, og da sier man at kunnskap er hele livet. Vi fikk jo litt kjeft fordi vi hadde droppet arbeid siden vi er Arbeiderpartiet. Men, man tilegner seg kunnskap, og lærer noe nytt hver dag. Vi utdanner folk i dag som skal jobbe i jobber som ikke finnes enda. Om ti år er det ikke sikkert at en del jobber i dag eksisterer lenger. Vi er inne i det «grønne skiftet». Vi tenker mer fornybart. Andre ressurser. I Trondheim har jeg engasjert meg veldig på en byggesak på Powerhouse på Brattøra. Powerhouse er et hus som produserer mer energi enn det bruker. Der er det kun solceller. En del av det «grønne skiftet» er at vi tenker på at vi også skal leve på planeten vår i fremtiden. Vi må begynne å tenke nytt. Gro Brundtland sa «tenk globalt, handle lokalt» og der har vi Powerhouse i Trondheim, sier Schrøder.
Schrøder var en av de som overlevde tragedien på Utøya den 22. juli 2011. Når Byavisa tar opp tragedien setter han seg litt opp fra stolen. Blir litt mer var. Setter seg litt opp fra stolen, og legger hendene i kryss.
Uhyggelig sterk opplevelse
– Det var en uhyggelig sterk opplevelse. Personlig så går det veldig greit nå. Jeg vet at dette er en stor del av meg, sier Schrøder.
– Det må jo ha preget deg?
– Det gjorde jo det, men det tror jeg det gjorde med alle i hele Norge, egentlig. Når jeg ser tilbake på det, så går det veldig fint med meg. Jeg har kommet dit at det er ikke så mye jeg fokuserer på. Jeg ble ikke definert av 22. juli. Livet mitt skal ikke defineres av at jeg var der.
– En slik opplevelse må jo ha forandret deg som person? Før og etter 22. juli?
– Der er jeg faktisk litt usikker. Jeg ble mer engasjert. Jeg liker debatten som har kommet i det siste der vi tar et oppgjør med holdningene Breivik sto for. Dette er noe vi ikke har pratet om på tre år. Hva som ligger i det skjulte. I kjellere, bak tastaturene. Leser man i kommentarfeltene på internett så ser man at det er mye, som er en start på aggresjon, og noe stygt. Noe ekstremt. På Utøya ble demokratiet og verdiene våre angrepet. Verdiene til de som mistet livet må bli bringt videre. For min del har det vært viktig og fortsette å ha våre verdier. Jeg var 18 år. Det er steget fra ungdom til voksen så hvilke forandringer som var normal eller ikke har jeg ikke svar på. Man blir plutselig myndig. Det viktigste har vært å få livet normalt igjen, og ikke la dette definere meg, forteller Schrøder.
Breiviks holdniner
– Om du hadde fått muligheten til å konfrontere Anders Breivik i dag. Hva ville du sagt?
– Det er et godt spørsmål. Det har jeg aldri tenkt på. Jeg er usikker på om jeg ville møtt han. Jeg vil heller konfrontere holdningene, som ligger bak, fremfor personen. Få de ekstreme holdningene frem i lyset. Få avdekket hva som fører til at noen går så langt. Hvordan holdninger er det som faktisk ligger bak? Det er det vi må ta et oppgjør med. Slik jeg er i dag så er slik jeg tenker, sier Schrøder.
– Har du noen politiske ambisjoner? Hvordan ser du for deg fremtiden som politiker?
– Det har gått veldig fort. Det må jeg innrømme. Jeg fikk veldig fort tillitt, og ble valgt inn i Fylkesstyret, ble leder av AUF Trondheim. Jeg har vært nestleder i Oppvekstkomiteen, og nå sitter jeg her som kommunalråd. Jeg er også kandidat fra Sør-Trøndelag til å sitte i sentralstyret til AUF. Jeg tror jeg må ta en ting om gangen, men det er viktig å ha ambisjoner. For min del er det viktigste den jobben jeg gjør nå og her. At den blir bra. Det jeg tenker nå er hvor vi skal føre politikken vår videre de neste fem årene. Fellesskolen, yrkesfagene, miljøet. Man lager ikke politikken for seg selv, men for samfunnet, sier Schrøder.
Jeg er usikker på om jeg ville møtt han
Trigges av urettferdighet
– Er urettferdighet noe som opptar deg sterkt?
– Det stemmer. Ser jeg urettferdighet så er det en trigger til engasjement. I et globalt perspektiv så har man en annen type urettferdighet enn man har her hjemme. Det som fikk meg inn i politikken var den urettferdigheten, som ble begått mot palestinske barn, og innbyggerne på Gaza. Det er mye urettferdighet i verden. Hvorfor skal ikke alle få muligheten til å vokse opp i et trygt samfunn? En skal ikke våkne opp og være redd for hvor neste bombe slippes. Kommer jeg meg til skolen i dag? Står skolen min der i dag? Enkle rettigheter vi tar som en selvfølge, som tilgang til vann, skole, ei seng å sove i. Urettferdigheten her hjemme er blant annet mobbing. Vi ser at folk blir mobbet. I Norge har vi velstand, og jeg sier ikke at folk ikke skal få være rik, men det skal ikke gå utover noen. Man skal ikke tjene på andres nød!
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa