Ja, dette er artig å oppleve for en O-veteran, smiler Egil Repvik, selv orienteringsløper og primus motor i klubben Trollelg.
– Som et direkte resultat av VM i 2010, fikk vi igang orienteringslinja på Heimdal VGS, der flere av juniorene går. Tre av juniorene som går på O-linja er Andreas Sølberg, Hallvard Seim Grøvlen og Karen Oline Kolstad.
– Jeg er glad for at jeg går der,for da får jeg trent i skoletida. Vi som går der, har samme interesse og trener sammen. vi utfordrer hverandre, sier Karen. Hun røper at hun vil gjøre det bedre enn de andre, og at hun hater å tape.
– Jeg blir sur på meg selv, når jeg gjør det dårlig, men da må jeg stå på og gjøre det bedre neste gang. Hun fra Byåsen, 19 år og begynte å konkurrere, da hun var 10 år gammel.
Jeg blir sur på meg selv, når jeg gjør det dårlig. Karen Oline Kolstad
– Pappa løp orientering. Jeg var med på noen treninger og syntes det var artig.
Kolstad tok førsteplassen i natt-NM i 2013, og tok bronsje i senior-NM stafett.
– Målet mitt er å bli best av alle, sier hun. Hun synes det psykiske er mest utfordrende.
– Jeg må tørre å ta det med ro, på spesielt vanskelige områder, for eksempel når det er få detaljer i terrenget.
Må trene mer på kart
I likhet med de andre, har også Hallvard Seim Grøvlen (17) fra Utleira en pappa som driver med orientering.
– Jeg var med og sprang fra jeg var liten, men begynte ikke å trene før to årsiden, sier Greim som vant vant andreplassen i Norgescupen.
– Jeg må trene mer på er kartlesing. Jeg har det fysiske til å henge med i toppen, men er ennå en ustabil kartleser. Men, sier han bestemt, så har jeg blitt bedre det siste året. En annen som ser frem til junior-NM, er Andreas Sølberg (19) fra Hølonda.
– Jeg vokste opp med orientering, så det falt seg naturlig å begynne. Jeg har ambisjoner om å vinne junior-VM, røper han. Fra før har han som beste plassering, 13. plass i junior- VM 2010.
– Får jeg en god treningsvinter, og unngår skader, kan jeg gjøre det bra, sier Sølberg.
Han forteller at det kan være vanskelig å orientere seg når han springer raskt, og skal lese kart samtidig.
– Å takle press, både fra meg selv og omgivelsene, er også en utfordring, sier han – inneforstått med at det er noe en med ambisjoner om å bli verdens beste løpet må håndtere.
– Franske Thierry Gueorgiou, er mitt største forbilde. Han har tatt orienteringssporten til et større nivå. Han har perfeksjonert idretten, forteller Sølberg
Entusiastisk.
Ingeborg Eide (17) fra Byåsen er også en ivrig orienteringsutøver.
– Jeg går ski-linja, og trives med det. Jeg har ikke bestemt meg for hvilken av de to idrettene jeg vil satse på. Foreløpig strives jeg med begge, og stresser ikke med å ta valg ennå. Eide kan hittil i år skryte av syv førsteplasser.
– Jeg er fornøyd med det ja, smiler hun beskjedent og forteller samtidig at målet nå, er å ta medalje i junior-VM til neste år. Eide, løp i likhet med de tre andre, også sammen med faren sin da hun var liten.
Ha med hodet
– Orientering er krevende. Du må ha med hodet, ikke bare farta. I tillegg er det utfordrende da det sjeldent er samme terreng vi løper i. I Trondheim er det myrer og koller, mens andre steder er det mer kurver. Ikke en konkurranse er lik og det er utfordrende å ikke ramle ut på en post, men jeg er blitt flinkertil å holde fokus gjennom løypa, sier Eide. For å bli en god orienteringsløper, er juniorene enige i at man må være både fysisk, psykisk og taktisk god.
– Man må løpe raskt og samtidig finne frem. Det må være balanse mellom hurtighet og kartlesing, forteller Karen Oline Kolstad.
Er stolt av de unge O-løperne
Primus motor i Trolleg, Egil Repvik, er tydelig stolte av den fremragende innsatsen til juniorene, og nevner også to andre favoritter, juniorene Trond Einar Moen Pedersli og Andreas Sølberg.
– Disse ble begge tatt ut til junior-VM landslaget i Bulgaria i sommer, men nådde dessverre ikke helt opp. I vårt NM nå i september er juniorene favoritter på stafetten på søndag.
– Ikke bare har vi fire år etter VM strålende resultater i konkurranser, – men det strømmer til med nybegynnere og rekrutter til klubbene, som alle ønsker å bli kjent med den flotte O-idretten,
Repvik berømmer Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune, som støttet skolekartprosjektet i Trondheims-områdene.
– Her gjennomførte vi nybegynnerkurs i orientering for 6. og 7. trinn på samtlige 44 skoler i Trondheim, samtidig som vi fremstilte skolekart på og rundt alle skolene til dette bruket, sier Repvik og gir et artig tips til alle trondhjemmere som bor i nærheten av en barne- eller ungdomsskole.
– Sjekk om huset ditt kanskje er med. Lag et eget orienteringsløp i familien eller moro i ett selskap? Husk det er helt gratis på denne linken: sites.google.com/site/skolekartportalen/ eller søk rett og slett etter skoleportalen i Sør-Trøndelag.
Les artikkel som e-avis i papirutgaven av byavisa