Roper varsku / Foreldre dropper å betale treningsavgiften.
– Problemet er veldig nært på oss. Det haster å få på plass tiltak, ellers frykter jeg at mange ungdommer vil falle fra trygge idrettsmiljø de er oppvokst i, sier utviklingskonsulent Ivan Leraand i Sør-Trøndelag idrettskrets.
I en årrekke har han besøkt klubber i hele regionen. Det har gitt førstehåndskjennskap om hvilke utfordringer de daglig møter.
Les hele saken i pdf-utgaven av Byavisa – GRATIS –
eller lenger ned på denne siden
PS! Dersom du ønsker å åpne vinduet med Byavisa-sidene i fullskjermmodus
kan du klikke på fullskjerm-knappen i vinduet under. i menylinjen.
Dersom du ikke ser ikonet ligger det skjult under meny-knappen i vinduet under.
Du kan også alternativt åpne den siste publiserte utgaven av Byavisa i fullskjermmodus ved å gå til eavis.byavisa.no.
Har du ikke fått papirutgaven av Byavisa?
Her er en oversikt over hvor du finner avisstativ med Byavisa.
Her kan du lese mer om distribusjonen av Byavisa, og registrere eventuelle avvik vedrørende distribusjonen.
- HER kan du lese RESTEN AV ARTIKKELEN
Hurtigvoksende. Fattigdomsproblematikk er en voksende utfordring i idretts-Norge. Tall og undersøkelser fra NAV, Riksrevisjonen og SSB er med å underbygge det.
– Barn og unge med foreldre med økonomiske problemer, hvor etnisitet er uvesentlig, blir stadig oftere forhindret i å delta i idrett. Det er den gruppen som har vokst hurtigst på 2000-tallet i Trondheim, sier Leraand.
Han refererer til hvilke grupperinger som vokser mest opp i mot tilskuddsordningen «Inkludering i idrettslag», i regi av Norges Idrettsforbund, Idrettsrådet i Trondheim og Kulturdepartementet.
I de beste familier. Ordningens hovedmålgruppe er i hovedsak barn og unge med minoritetsbakgrunn, med særskilt fokus på jentenes inkludering. Nå presser det seg frem en ny gruppering; barn av eneforeldre og familier med sykemeldt økonomi.
– Vi snakker like gjerne etnisk norsk middelklasse på Sverresborg, rammet av skilsmisse eller andre utfordringer. Har du da tre unger i alderen 12-17 år, sier det seg selv at det blir tøft når det i snitt koster 1000 kroner i måneden pr hode å drive med idrett på konkurransenivå, sier Leraand.
Klubber i høygir. Ivan Leraand skiller klart mellom barn og ungdom, når det gjelder faren for å falle fra idrettsmiljøet de er oppvokst i grunnet manglende økonomi.
– For tenåringer er det ekstremt viktig hvordan de fremstår. At du har de riktige skoene og siste utgave av klubbdrakta. For familier som sliter økonomisk, er utlegg til aktivitetsavgift og andre faste kostander det første problemet de møter. På toppen kommer utstyr.
Brekker ryggen. Det haster å fokusere mer på denne gruppen som sliter økonomisk, ifølge Leraand.
– Jeg har ennå ikke vært borti at unger er blitt kastet ut av klubber på grunn av manglede innbetalt aktivitetsavgift, selv om det formelt er avvisningsgrunn. Ledere i idrettslag vet hvor viktig klubbmiljøet er for barn og unge.
Samtidig er han urolig for klubbens merbelastning.
– Idrett skal være tuftet på dugnad og frivillighet, men det går en grense for hvor mange ekstra staur det er mulig å bære. Mange klubber er under tøft press.
Underfinansiert ordning. I fjor fikk idrettsrådet inn 25 søknader. 16 av disse ble godkjent.
– I år er potten på 850.000 kroner. Det strekker ikke til. Vi klarer bare delvis å kompensere for det klubbene tar på seg av ekstra ansvar, eksempelvis ved å delfinansiere aktivitetsavgift til familier med marginal økonomi.
Må kartlegges. Han understreker viktigheten av at flest mulig idrettslag søker om penger fra ordningen, hvis behovet er der.
– Det gir oss bedre data over situasjonen, også relatert til barn og unge med dårlig råd. Situasjonen er alvorlig. Bedre kartlegging er helt avgjørende.
Det haster å få på plass tiltak, ellers frykter jeg at mange ungdommer vil falle fra trygge idrettsmiljø de er oppvokst i. Ivan Leraand, Sør-Trøndelag idrettskrets.
Mange foreldre betaler ikke
Kolstad Håndball har 150 aldersbestemte spillere. – 50 av disse betaler ikke treningsavgift. For oss utgjør det cirka 100.000 kroner i året.
– For å stimulere til rekruttering slipper alle treningsavgift det første året. Etter det skal alle betale avgiften. Men slik er det ikke. Vi har valgt ikke å ikke slå hånden av de som lar være å betale, sier Jostein Sivertsen, daglig leder i klubben.
Ungene viktigst. Kolstad håndbal har etablert fondet «Håndball for alle», der pengene går til å dekke halvparten av hver enkelt spillers aktivitetsavgift. Resten av utgiftene dekker Kolstad Håndball selv.
– Årlig mottar fondet fem, seks henvendelser. Majoriteten lar bare være å betale avgiften. Vi har valgt å leve med det, og kompenserer med å selge flere vafler. Resten føres som underskudd i regnskapet. Verdien av la å ungene få drive med håndball er større enn pengene klubben går glipp av, sier Sivertsen.
Valget mellom to onder. Kolstad håndball mottar årlig cirka 100.000 kroner fra tilskuddsordningen «Inkludering i idrettslag». En fjerdedel av disse midlene kanaliseres inn i fondet.
– 25.000 kroner dekker ikke tapet av treningsavgift. Det er ikke flere unger i området enn at vi trenger alle hvis klubben skal være en breddeklubb, sier Sivertsen.
Han er bekymret for foreldre med stram økonomi, som ikke har samvittighet til å la barna fortsette med håndball, grunnet ubetalt aktivitetsavgift.
– Jeg vet det har forekommet. Svært beklagelig for barna og klubben, mener Sivertsen.